U BiH stiže na stotine američkih vojnika: Zašto se Dodik više tome ne protivi?

51158711080 16b574c64b o
Američkim vojnim brodom "YUMA" u Zadar je dopremljen dio vojne opreme i vozila, koji je potom prevezen u vojarnu u Zemuniku | Footo: OSRH
Podijelite vijest

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je danas kako će se u našoj zemlji u drugoj polovici maja provesti vježba na kojoj će, uz vojnike iz BiH, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Vježbu “Brzi odgovor 21”, kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom kontinentu, s ciljem uvježbavanja obrane Evrope odnosno odvraćanja od moguće agresije, prenosi Hina.

U tim je vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Europe 21”, planirano učešće 28 hiljada vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza poput BiH.

“Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Evropu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju”, kazao je Podžić.

“Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe”

Regionalni dio te vježbe odbijat će se na vojnim poligonima, uključujući one Hrvatskoj, a u BiH na poligonima Manjača, Glamoč te aerodromu Dubrave kod Tuzle. S bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljuna lakog pješaštva.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo BiH 2020., a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, uprkos prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik Republike Srpske da to nikada neće dopustiti. Dodik je i gorljivi protivnik približavanja BiH članstvu u NATO-u iako je taj cilj definiran vanjskopolitčkom stretegijom, ali i Zakonom o odbrani BiH.

“Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe”, kazao je u ponedjeljak ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za televiziju N1 dodajući kako očekuje da će vježba proteći bez poteškoća.

Glavnina američkih vojnika u BiH stiže 14. maja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. lipnja.


Podijelite vijest