Portal 072info

U BiH stižu milijarde: Gradit će se putevi, turistička naselja, elektrane…

Ekonomski stručnjaci Direkcije za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH procjenjuju kako bi se iznos direktnih stranih ulaganja u BiH tokom 2016. godine trebao kretati od 880 do 930 miliona KM.

 

U Direkciji za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH ne isključujući mogućnost da ove investicije budu i veće ako ukupna investicijska klima u svijetu i okruženju bude bolja.

U analizi koju su napravili stručnjaci ističu kako će se najveće ulaganje tokom ove godine dogoditi u elektroenergetskom, turističkom i saobraćajnom sektoru.

“Uz evidentan nastavak ulaganja u elektroenergetski sektor, kao što su završetak izgradnje i puštanje u probni rad TE Stanari i nastavak izgradnje HE Ulog, zanimljiva su ulaganja u dionice autoputa Doboj jug – Žepče i dijela autoputa Doboj – Vukosavlje”, navodi se u analizi.

Investicije i ulaganja

Mogla bi se očekivati i ulaganja u projekt iz područja turizma – izgradnju turističkog grada ‘Buroj Ozone’ koji bi se sastojao od stambenih jedinica, hotela, trgovačkog centra.

Opština Trnovo je u februaru 2015. godine potpisala protokol o namjeni s kompanijom Buroj Property Development, a ukupna vrijednost projekta je oko 4,5 milijardi KM.

Prva faza bi bila izgradnja sportsko-rekreacinog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka u čiju svrhu je potpisan ugovor o izradi regulacijskog plana.

“Ako bi došlo do početka realizacije projekta ‘TE Ugljevik 3’, ulaganja bi mogla biti i znatno veća”, službene se projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, koje se odnose na kretanje stranih investicija tokom ove godine.

Njihove procjene upućuju da će ove godine BiH zabilježili ekonomski rast s realnom stopom od 3,1 posto, koji bi bio među najvećima kad se uporedi sa zemljama iz okruženja.

Ova optimistična procjena ekonomskih analitičara uslovljena je stabilnim političkim okruženjem koje bi moglo dovesti u pitanje usvajanja budžeta i javne rashode.

Rast finalne potrošnje

Uz nastavak započetih reformskih procesa, ovaj rast bi, prije svega, trebao biti nošen domaćom potražnjom, te, kako ističu, “u manjoj mjeri sporijim rastom vanjskotrgovinskog deficita”.

“Bolje vanjsko okruženje bi trebalo dovesti do jačanja izvozne potražnje i izvoza, ali i poboljšanja inozemnih novčanih priljeva kojima se financira domaća potražnja”, stoji u procjeni koju iznosi Direkcija za ekonomsko planiranje.

Ovo bi trebalo dovesti do realnog rasta finalne potrošnje od 1,7 posto tokom 2016. godine. Uz to, očekuje se značajan rast investicija od 9 odsto , tako da bi ukupan rast domaće potražnje trebao iznositi 2,3 u 2015. odnosno 2,9 odsto tokom 2016. godine”,

Oni iznose podatak po kojem posljednje raspoložive projekcije relevantnih međunarodnih institucija, kao i neka sektorska istraživanja u zemljama EU, nagovještavaju nastavak pozitivnih ekonomskih trendova u zemljama EU tokom 2016. godine. To bi trebalo imati pozitivne implikacije za cijelu regiju i BiH.

Ovo se posebno odnosi na industrijsku proizvodnju u BiH, a ponajviše na prerađivačku industriju koja je u velikoj mjeri izvozno orijentisana.

Podijelite članak