AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

I dalje rapidno raste broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Samo unutar 24 sata više od 1.700 novozaraženih. Bolnički kapaciteti su na granici izdržljivosti, medicinski radnici umorni i iscrpljeni. Dok se čeka na vakcinisanje i pad brojki, nove mjere odnose se na medicinski sektor – mobilizacija radnika i otvaranje novih Covid ambulanti.

Svaki dan ista slika – desetine ljudi u redu ispred Covid ambulante. Čeka se na testiranje, na preglede, terapiju. Sve je više onih kojima je potrebna pomoć. Od danas je na raspolaganju još jedna terapijska Covid ambulanta.

”Ovdje će biti samo terapeutska ambulanta, pružaćemo usluge terapije. To je obično venozna terapija, eventualno muskularna, kisik imamo u dovoljnim količinama, i te usluge možemo pružati ovdje. Pored naših studenata i redovnog rada tu smo i za građane opština Stari Grad i Centar”, kazala je Lejla Hrenovica Bećarević, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata KS.

Više od 22 hiljade pacijenata od početka mjeseca primljeno je u Covid ambulantama, samo u Kantonu Sarajevo. Zdravstveni radnici su umorni, a pandemija ne jenjava. Resorni ministar naložio je mobilizaciju medicinskog kadra, i iz privatnog sektora, a neće biti ni korištenja godišnjih odmora.

”Svi će se morati mobilizirati i preuzeti podjednako teret ove borbe sa pandemijom korona virusa. Da ne spadne sve na tri ustanove – domove zdravlja, Klinički centar i Opštu bolnicu”, potcrtao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

”Nema doktora više na birou koje mi možemo povući. Mi smo dobili saglasnost za 15, uspjeli smo samo 11 doktora da povučemo. Medicinskih sestara hvala Bogu ima, tako da ćemo se potruditi da se kadrovski ojačamo”, naglasila je Amela Kečo, v.d. direktorice JU Domovi zdravlja KS.

Stanje je teško, samo u domovima zdravlja trenutno je 150 radnika manje zbog Covida. Zdravstveni radnici mole građane da budu odgovorni.

‘‘Imamo najgori scenarij od neodgovornih pojedinaca koji zbog nestrpljenja sa simptomima dolaze u ambulante koje nisu Covid. Nema goreg scenarija od toga. Tako rizikujete da ionako opterećen sistem dodatno opteretite. Možete zaraziti i osoblje i nekoga ko je došao po neku drugu vrstu usluge”, rekao je Arman Šarkić, JU Domovi zdravlja KS.

Virus ne bira ko će se zaraziti a pomoć i njega potrebni su svima. Na apele nadležnih smo navikli, a sada zdravstveni radnici mole. U prvom redu da budemo odgovorni i strpljivi.