U BiH sve veći broj oboljelih: Šta nam se događa i kako se braniti od alergija

Svaka treća osoba u svijetu pati od neke vrste alergije, a prema procjeni medicinskih stručnjaka vrlo brzo će od alergija patiti skoro polovina ukupne svjetske populacije. Veliki broj ljudi upravo u ovom periodu godine ima probleme zbog bujanja trave.

Alergije se mogu kontrolirati ukoliko se uspostavi tačna dijagnoza. Ovaj tip bolesti od pacijenta traži određenu disciplinu i promjene u svakodnevnom životu.

– Sezonske alergije su počele puno ranije, kada smo imali polen drveća lijeske, vrbe i breze. Sada slijedi bujanje trava i pojava sezonskog rinitisa i alergijske astme, kao i kožnih alergija – kaže doc. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Oni koji imaju alergije u ovom periodu ne bi trebali izlaziti u ranim jutarnjim satima, pogotovo kada je sunčano vrijeme s vjetrom.

– Pacijenti s alergijskom dijatezom trebali bi svoje poslove vani obavljati u popodnevnim satima, odjeću koju nose trebali bi čuvati u posebnim prostorijama. Također, poželjno je da otkuhavaju garderobu i posteljinu, a da djeca svoje plišane igračke drže u zamrzivačima, jer u njima ima mnogo grinja. Trebali bi izbjegavati korištenje vunenih tepiha i namještaja s alergenim materijama. Poželjan je boravak u primorskim područjima, a posebno mjestima s nadmorskom visinom većom od hiljadu metara – savjetuje dr. Dedić.

Razloga za to što je alergija sve više je mnogo. Duhanski dim, virusne i druge infekcije, zagađenje okoliša, klimatske promjene s otopljavanjem planate i produženom vegetacijom, aditivi u hrani jesu okidači za alergije.

– U ovom dijelu godine mi imamo povećan broj pacijenata zbog alergijskog rinitisa, odnosno alergijske upale sluznice nosa. U liječenju tog stanja koristimo različite procedure, a nakon pravilne dijagnoze pristupamo liječenju – kaže prof. dr. Fuad Brkić, načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla.

Ključni momenat u liječenju ovih bolesti, ističe dr. Brkić, predstavlja utvrđivanje supstance koja uzrokuje alergije.

– Pacijenti se moraju pokušati sačuvati ili minimizirati susrete s alergenima koji im izazivaju poteškoće. Lijekovi ne otklanjaju uzrok alergije, ali pomažu u minimiziranju simptoma – kaže dr. Brkić.

Kada se govori o djeci i bebama, alergije su hitna stanja u kojima se mora djelovati što prije, naglašava pedijatrica prof. dr. Fahrija Skokić, te dodaje da u situacijama kada se razvije hronična bolest ona može imati uticaj i na rast i razvoj djeteta.

– Alergije su jedan od najvećih problema i izazova za pedijatrijsku medicinu. Studije ukazuju da su alergijske bolesti u porastu. Vjerovatno smo genetsku predispoziciju imali i ranije, ali taj porast možemo pripisati uticaju okoliša i moramo raditi na prevenciji kako bi sačuvali buduće generacije – kaže dr. Skokić.

Zbog toga što alergije predstavljaju sve veći medicinski izazov, Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla organizirala je i četvrti po redu simpozij pod nazivom “Majski alergološki dani”. Cilj ovog skupa je da se prezentiraju rezultati najnovijih istraživanja, prikažu najsvježija iskustva iz prakse i otvore novi putevi za integraciju različitih pristupa i terapijskih procedura u oblasti alergologije.

Faktor.ba