sterilitet ginekoloska ordinacija 900x450 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 15, 2021 @ 13:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Steritlitet i borba za potomstvo u Bosni i Hercegovine se još tretiraju kao tabu tema.

Pandemija koronavirusa postavila je nove izazove, a u posljednje vrijeme sve je veći i broj udruga koje pružaju potporu parovima koji se bore sa sterilitetom, kako bi se što veći broj njih ostvario u ulozi roditelja, piše BHRT.

Nakon četiri godine borbe za potomstvo i dvije neuspjele vantjelesne oplodnje, Neda Josić postala je mama. Izazovi sa kojima se susrela motivirali su nju i još četiri žene da i u Bijeljini osnuju Udruženje „Bebac“ za podršku parovima koji se bore sa sterilitetom.

– Cilj nam je da skupimo što više olakšica za sve one koji se bore jer put je zaista težak i dug, ne samo psihološki, nego i finansijski, potrebna je velika snaga za to. Podrška sredine je mala, tu su prijatelji i porodica, ali koliko god željeli da pomognu, opet svojim pitanjima. Najteže od svega, prije svega žena ste i postoji i sa poslovne strane teži način, jer ženama nije priznato ni kada zdrave ostanu, s te strane nedostaje podrška – istakla je Josićeva.

U Bijeljini godišnje bude oko 30 prijava za vantjelesnu oplodnju. Podrška nadležnih je često nedovoljna, jer sam postupak iziskuje brojne troškove.

– Budžetska stavka je negdje oko 25.000 KM, mi finansiramo četvrti pokušaj, pošto prva tri finansira fond – kazala je iz Gradske uprave Bijeljina Ljubica Mlađenović.

U jedinoj klinici u Republici Srpskoj u kojoj se obavljaju postupci vantjelesne oplodnje kažu da parovi uprkos pandemiji, ulaze u postupak, jer su svjesni da je svako prolongiranje nepovoljna prognoza za ishod.

– Pacijenti nisu imali izraženu anksioznost, mi smo radili istraživanje anksioznost i korona u toku postupaka i tu smo dobili rezultate da su se pacienti plašili ponovnog zatvaranja i da neće moći da završe proces – rekla je psihologinja Sanja Lukač.

Udruženja koja na nivou lokalne zajednice pružaju podršku parovima olakšavaju posao i ljekarima.

– Ako postoji neka spoma između nas i njih, u ovom slučaju je to udruženje, pacijenti olaze spremniji, znaju šta da pitjaju naše stručnjake i dobijaju kompletnu sliku i psihički budu spremni – kazala je glasnogovornica”Medico S” Danijela Filipović.

Pored Bijeljine, slična udruženja postoje u Trebinju, Zvorniku i Doboju i kroz njihov angažman i saradnju sa svim ustanovama i institucijama u lancu borbe za potomstvo rođeno je oko 300 beba.

LIDER