U BiH ukradena struja vrijedna više od 695 hiljada maraka

struja
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na području koje pokriva “Elektrokrajina” prošle godine otkriveno je 219 slučajeva neovlaštene potrošnje, odnosno krađe struje, sa obračunatom potrošnjom od 695.788 KM, potvrdili su iz ovog preduzeća za Nezavisne novine.

Područje koje pokriva ovo preduzeće čine Banja Luka, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Laktaši, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prnjavor, Prijedor, Srbac, Čelinac i Šipovo.

Kako navode iz “Elektrokrajine”, upoređujući gore navedene brojeve sa slučajevima neovlaštene potrošnje električne energije u 2021. godini, taj broj je nešto manji, jer je tada evidentirano 245 slučajeva.

“Najveći broj slučajeva neovlaštene potrošnje odnosi se na samouključenje bez elektroenergetske saglasnosti, ugovora o snabdijevanju ili uključenja poslije isključenja krajnjih kupaca zbog duga”, rekli su iz “Elektrokrajine”.

Sa druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, kažu da je u toku prošle godine evidentirano 139 slučaja krađe struje u RS-u.

“Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od januara do decembra 2022. godine evidentirali su 139 slučajeva krađe električne energije, koje je počinilo 140 osoba”, rekli su za  iz MUP RS.

Iz “Elektrokrajine” kažu da nesavjesni potrošači najčešće skidaju plombe, utiču na nepravilnost rada mjernih uređaja, odnosno brojila ili na ožičenje mjernog mjesta.

Prema Krivičnom zakoniku RS, onaj ko neovlašteno koristi električnu energiju, može biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci pa čak do pet, odnosno osam godina, te novčanom kaznom, a u zavisnosti od toga koliko je struje ukradeno te ko je počinio ovo krivično djelo.

Kako naglašavaju iz ovog preduzeća, iz godine u godinu evidentno je smanjene broj slučajeva krađe struje, a s obzirom na to da se neovlaštena potrošnja tretira kao krivično djelo od jula 2017. godine.

“U godini prije toga, tj. 2016. godine, evidentiran je 721 slučaj neovlaštene potrošnje električne energije, te je svake naredne godine primjetan trend opadanja evidentiranih slučajeva, kao što je izražen i trend smanjenja komercijalnih i ukupnih distributivnih gubitaka preduzeća”, dodaju iz ovog preduzeća.

Oni smatraju da su navedeni trendovi samo u manjoj mjeri rezultat pomenutih zakonskih odredaba, a u većoj mjeri, prije svega, intenzivnih aktivnosti preduzeća na predupređenju i otkrivanju neovlaštene potrošnje.

Prema njihovim riječima, “Elektrokrajina” se protiv neovlaštene potrošnje bori, kako sprovođenjem mjera kontrole kritičnih područja, tako i investicionim aktivnostima na izmještanju mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnji pametnih brojila sa opcijama daljinskog očitanja potrošnje i upozorenja na neovlašteno djelovanje na brojilo.

“Kada se završi aktuelni projekat modernizacije distributivne mreže, ‘Elektrokrajina’ će imati više od 50.000 ugrađenih pametnih brojila, sa čime ćemo pokriti 20 odsto od ukupnog broja korisnika”, zaključuju iz ovog preduzeća.