AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Bosni i Hercegovini veliki broj osoba sa invaliditetom godinama trpi seksualno i rodno zasnovano nasilje, što se teško otkriva, jer su njihovi zlostavljači u najvećem broju slučajeva osobe od kojih oni zavise.

Zabrinjavajući podaci su rezultat istraživanja koje su u BiH provele nevladine organizacije, što je 12. marta predstavljeno u Mostaru na okrugom stolu pod nazivom “Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja”.

Predsjednica Udruženja Mladih Ružičnjak – Los Rosales u Mostaru, Jasna Rebac ističe kako je cilj ovog projekta osnažiti osobe sa invaliditetom kao i organizacije koje im mogu pomoći, jer je evidentno da su osobe sa invaliditetom sve češće žrtve nasilja o čemu se i ne govori.

Veliki problem, po njezinim riječima je i činjenica da u BiH postoji zakon koji štiti osobe sa invaliditetom samo formalno, ali se ne provodi i zato osobe sa invaliditetom trpe nasilje.
Jasna Rebac (Foto: G. Š./Klix.ba)
Jasna Rebac (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Invaliditet i seksualno rodno zasnovano nasilje je problem koji nije istražen kad je u pitanju takvo nasilje s posebnim naglaskom na djevojčice, djevojke i žene s invaliditetom. Da ne bi bilo nesporazuma ne pravi se razlika između nasilja po spolu, jer i nad muškim spolom osoba s invaliditetom pojavljuje se nasilje, ali je daleko izražajnije, a manje primjetno kad se to radi nad djevojčicama, djevojkama i ženama s invaliditetom'”, pojasnila je Rebac.

Ističe kako je zbog toga veoma važno da se po prvi put radi veliko istraživanje i velika analiza koja će pokazati rezultate tog problema i smjernice za njegovo rješavanje.
“Već možemo zaključiti da nasilje nad osobama s invaliditetom, pa i rodno zasnovano nasilje nije problem samo jednog dijela BiH, niti je problem samo Bosne i Hercegovine niti regiona, mogli bismo to mnogo šire posmatrati. Zato nam je važno da svi budemo u ovo uključeni da budemo partneri i sa ciljem pozivanja drugih nevladinih organizacija da učestvujemo korak po korak u njegovom rješavanju”, kazala je Rebac.

Cilj je kako naglašava osnažiti osobe sa invaliditetom, posebno djevojčice, djevojake i žene da prepoznaju nasilje i da o njemu otvoreno govore kako bi im se mogla pružiti podrška.

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko koji je i sam osoba sa invaliditetom ističe da se radi o veoma važnom projektu, jer je seksualno i rodno zasnovano i svako drugo nasilja generalno problem u BiH.
Fikret Zuko (Foto: G. Š./Klix.ba)
Fikret Zuko (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Pogotovo je problem prema osobama s invaliditetom, jer najčešće oni koji vrše neki oblik nasilja su oni od kojih zavise osobe s invaliditetom. Onda se ne mogu na adekvatan način izboriti i ne prepoznaju nasilje na način kako bi to trebali”, pojasnio je Zuko.

Naglašava da je neophodno ući među osobe sa invaliditetom te ih ohrabriti da govore o onome šta im se dešava, ali im i omogućiti adekvatnu zaštitu od zlostavljača.

“Mi koji smo osobe sa invaliditetom znamo da postoji nasilje i želimo da uđemo među ljude, da ih ohrabrimo i da, ako treba u početku i anonimno pričamo o tome, da bi poslije ojačali i postavili problem na dnevni red institucija vlasti, a vjerujem da ćemo uz podršku građana i medija i drugih nevladinih organizacija u tome uspjeti”, kaže Zuko.

Dodaje da je to važno sada, u vremenu kada se pripremaju razne deklaracije i strategije, kako bi jedna oblast bila posvećena osobama sa invaliditetom, tako da javnost, policija i centri za socijalni rad prepoznaju takvo nasilje, adekvatno sankcioniraju, a osobe sa invaliditetom štite na pristupačan način.

Tvrdi kako se često dešava da se osobe sa invaliditetom koje su u kolicima nemaju gdje smjestiti iako one trpe nasilje u porodici zato što se nalaze u mjestima koja su nepristupačna.

“Probat ćemo dati prava rješenja, a da li ćemo uspjeti na adekvatan način to riješiti ne zavisi samo od nas, nego od cijeloga društva, a prije svega od onih koji donose odluke i zakone našeg društva“, zaključio je Zuko.

Projekt u Bosni i Hercegovini provode Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Udruženje osoba s invaliditetom Informativni centar Lotos iz Tuzle, sa ciljem da senzibiliziraju širu javnost, sve relevantne ustanove i institucije da se uključe u rješavanje problema sa kojima se nose osobe sa posebnim potrebama u našoj zemlji.