Portal 072info

U BiH za devet mjeseci ‘oprano’ oko 20 miliona KM

Za devet mjeseci ove godine u BiH je “oprano” najmanje 19,3 miliona KM, a materijalna šteta nastala izvršenjem ovih kaznenih djela po proračun BiH iznosi čak 9,1 milion KM, podaci su Financijsko-obavještajnog odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Prema podacima Agencije, u ovom razdoblju kroz financijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno je najmanje 19.356.726 KM nelegalno stečenog novca, dok je prošle godine u BiH “oprano” ukupno oko 20 miliiona KM.

Financijsko-obavještajno odjeljenje podnijelo je osam izvještaja i dopuna izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu “pranje novca” i drugim predikatnim kaznenim djelima protiv 38 fizičkih i 10 pravnih osoba.

Zbog niza istraga koje se vode u ovim predmetima, Tužiteljstvo BiH izdalo je devet naloga za privremeno obustavljanje određenih tokova novca, prenosi “Dnevni avaz“.

Nedavno je američki institut “Global financial integrity” objavio da je iz BiH u proteklih 10 godina u zemlje “poreznog raja”, gdje se nelegalno stečeni novac “pere” i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 miliona dolara, objavila je Srna.

Podijelite članak