Portal 072info

U BiH za godinu osuđeno 116 maloljetnika

provale kradje 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom prošle godine u BiH je osuđeno 116 maloljetnika, što je 21 više u odnosu na 2018.

Izrečeno je lani, dakle, 116 krivičnih sankcija, od čega 109 vaspitnih mjera, te sedam kazni maloljetničkog zatvora, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 2019. godini tužilaštva u BiH riješila su 489 izvještaja za lica mlađa od 18 godina, a što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 46 prijava. Od 489 prijavljenih, 21 su djevojčice.

Na kraju ih je optuženo 126, od čega četiri djevojčice, a osuđeno 116, od čega tri djevojčice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima MUP-a RS-a, tokom prošle godine u manjem bh. entitetu je smanjen broj evidentiranih maloljetnika koji su se ogriješili o zakon.

  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u toku 2019. godine evidentiralo 217 maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, što je za 5,7 odsto manje u odnosu na 2018. godinu – kazala je za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

Na području Kantona Sarajevo lani je tužilaštvima prijavljeno ukupno 69 maloljetnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako u svom izvještaju o radu ističu iz MUP-a KS, tokom prošle godine evidentirana  su  74  događaja  s  obilježjem  krivičnog  djela,  u  kojima  je učestvovalo 69 maloljetnih lica, od čega je 21 (gotovo svaki treći) povratnik.

  • U  strukturi  događaja  s  obilježjem  krivičnog djela,  u  kojima  su  učestvovala  maloljetna lica, najbrojnija su krivična djela: teške povrede, lake povrede, razbojništva, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, krađe – naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj MUP je prošle godine maloljetnike teretio i za jedno ubistvo, te dva pokušaja ubistva. Gotovo 20 ih je osumnjičeno za nanošenje povreda, pet za nasilničko ponašanje, više od 10 za krađe, a osam za pljačke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se djeca devijantno ponašaju zbog ranijih propusta, odnosno loših uslova odrastanja.

  • U određenim uzrastima pojavljuju se potrebe djece da kupuju i troše… Počinju krasti, ulaziti u kriminal, piti te uzimati drogu. Sve je to povezano sa vaspitnom zapuštenošću – rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, u sopstvenoj praksi uočio je da je uglavnom riječ o određenim psihičkim problemima, koje djeca negiraju i nisu ih svjesna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Ako im se servira da imaju problem, da nešto s njima nije u redu, to ima kontraefekte. Tako se ne radi. Tu dječicu treba posmatrati putem aktivnosti, angažovanja. Nema sekcija ni sportskih aktivnosti i ta djeca su neangažovana i pasivna. Tamo gdje nema dobrih navika, njih zamjenjuju loše navike: nerad, boravak uz igrice, povezuju se s problematičnim osobama i grupama. Dakle, čitav je spektar pokazatelja da treba primarno pojačati preventivni rad s djecom – istakao je Milić.
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)