Portal 072info

U BiH zapljenjeno 10 grama heroina!

U izvješću državnog Ministarstva sigurnosti BiH o sigurnosnom stanju u zemlji, Granična policija BiH zaplijenila je prošle godine ukupno 10,40 grama heroina, 1,66 grama kokaina, dva komada ecstazya, 13.517,92 grama marihuane, četiri stabljike marihuane, 90,60 grama speeda, 35 komada bromazepama, 58 komada diazepama. Nije zaplijenjen nijedan gram hašiša!

Po tome ispada da u BiH ulaze minimalne količine narkotika što uopće nije točno. U tom izvješću još se navodi da je lani registrirano 1411 kaznenih djela zloupotrebe droge i da su se narkotici uglavnom plijenili od uličnih dilera ‘jer nije bilo presijecanja značajnih međunarodnih krijumčarskih kanala’.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Misterija ostaje kada se usporede svi ti podaci s informacijama koje javno priopćavaju inozemne obavještajne i službe specijalizirane za borbu protiv krijumčarenja droga pa njeno raspetljavanje ostaje na čekanju, piše ‘Dnevni list’.

Najveće količine droge dolaze iz Afganistana, Pakistana i Irana i prvo stižu u Tursku i Bugarsku odakle se krijumčare u zapadnu Europu, pored ostalog i preko nezaobilazne ‘balkanske rute’. Prema onome što su otkrile inozemne obavještajne službe, uključujući i američku DEA-u, oko 80 posto heroina iz Afganistana tajnim kanalima se preko Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Italije prebacuje za Mađarsku i Češku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Afganistana se preko ‘balkanske rute’ u zemlje zapadne Europe godišnje prokrijumčari heroina u vrijednosti oko 17 milijardi eura. Dio tog novca odlazi u ruke terorističkih organizacija – objavili su nedavno austrijski mediji,piše bljesak.info.

Prema procjenama inozemnih policijskih stručnjaka, u Bosni i Hercegovini se godišnje na krijumčarenju svih vrsta droge obrne oko 150 milijuna eura. Računa se da se u BiH od ukupne količine droge koja uđe na njen teritorij, na domaćem tržištu proda jedan manji dio. Službenih preciznih podataka o broju ovisnika u BiH nema, a svojedobno je u nekim inozemnim policijskim izvješćima navedeno da ih je oko 120.000.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo sigurnosti u svom izvješću konstatira da u BiH postoje grupe koje se bave krijumčarenjem kokaina i navodi da je riječ o transnacionalnim kriminalnim organizacijama i da veći dio članova i suradnika grupa u BiH nije poznat. Klanovi koji zaprimaju drogu u Bosni i Hercegovini sastoje se od po desetak članova, a njihova jezgra ima do pet članova.

“Grupe iz BiH dobro surađuju s inozemnim narko klanovima, posebno u regiji, između njih postoji precizna podjela posla i odgovornosti, a za međusobne veze i dogovore koriste modernu i sofisticiranu opremu, služe se društvenim mrežama i kuririma, a održavaju i direktne sastanke”, kaže se, među ostalim, u izvješću Ministarstva sigurnosti BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME