U BiH zaraženo još 67 osoba

Podijelite vijest

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 69 osoba, 53 u RS i 16 u FBiH.  

U UKC-u RS Banja Luka obavljeno je testiranje 627 laboratorijska uzorka. Prema mjestu prebivališta, 26 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente… Riječ je o 20 osoba muškog i 33 ženskog spola. Ukupno je 13 osoba hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu s definiranim procedurama. Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih riječ o kontaktu sa pozitivnom osobom. 

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Koronavirus  potvrđen je kod četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Testirana su i 73 radnika Univerzitetskog kliničkog centra RS i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata testirano je i 59 zdravstvenih radnika, čiji su nalazi negativni.

Testirano je, također, 19 osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe, a novi koronavirus potvrđen je kod tri zaposlenika jednog doma za starije osobe u Derventi i kod jedne korisnice doma za starije osobe u Banjoj Luci. Testirana su i 22 inspektora, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su, također, negativni.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Do sada je u RS potvrđeno 820 slučajeva koronavirusa, a od posljedica Covida-19 preminule su 34 osobe, a oporavila se 381 osoba. U RS je do sada na novi koronavirus (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.026 testiranja. Кod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije.

Na sedam graničnih prijelaza u RS tokom 24 sata ušla je ukupno 131 osoba, 120 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prijelaza nalazi 19 osoba.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 sata testirano je 430 uzoraka iz nekoliko gradova,  a pozitivnih je 16, i to četiri iz Sarajeva, osam iz Maglaja te četiri iz Bihaća, od čega su dva retestirana.

Avaz


Podijelite vijest