Portal 072info

U BiH završava meso iz robnih rezervi drugih zemalja!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U BiH se u velikim količinama uvozi meso koje nema odgovarajuću dokumentaciju ili je pak zdravstveno neispravno zaključak je iz najnovijih podataka do kojih su došli inspektori koji su konstantno angažirani u okviru Odjela granične veterinarske inspekcije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Afera oko uvoza smrznutog starog mesa koje se onda na policama bh. trgovina prodaje kao novo čini se kako je samo kap u moru problema s kojima se suočavaju građani BiH, budući je naša zemlja postala očito privlačno odredište za prodaju prehrambenih proizvoda sumnjive kvalitete. Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH za Dnevni list kaže kako je unatoč nekim pomacima u oblasti graničnog nadzora potrebno uvelike pojačati kontrole, počevši od graničnih prijelaza pa do same prerade i puštanja u promet mesa iz uvoza, ali i onog domaćeg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Također, pojačan nadzor bi se posebno trebao usmjeriti na tzv. kontejnerski uvoz u BiH pri čemu nam se, upozorava, svašta može provući na tržište, a posebno meso koje je zamrzavano i po dva puta. Jedna je stvar, pojašnjava, provjera ispravnosti deklaracije, no kontejneri često skrivaju zamku za nadležne službe zbog teže pristupačnosti pa se tako otvara i sumnja da se u BiH ponekad uvozi meso iz robnih rezervi određenih država.

–Ovo s mesom je veliki problem jer znamo da mnoge zaraze upravo dolaze od mesa i mesnih prerađevina. Stoga mislim kako je našoj zemlji potrebna jedna sveobuhvatna strategija nadzora, budući da ovako lutamo, naglasio je Lakota, koji je uvjeren kako institucije trebaju osigurati potrebne kapacitete kako bi se pojačao inspekcijski nadzor. U protivnom, građani BiH će se nastaviti suočavati s problemom koji je evidentan dugi niz godina, a u kojem zbog neučinkovitih procedura na tržište BiH stiže roba upitne kvalitete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U isto vrijeme domaći proizvođači muku muče da se izbore za domaće tržište, dok je izvoz, pogotovo u zemlje Europske unije i dalje pun administrativnih prepreka. Dovoljno se prisjetiti situacije s izvozom mlijeka i mliječnih prerađevina, kao i strogih pravila koje su mljekare u BiH (njih četiri za sada) trebale ispuniti.

Laboratorijske analize koje su provedene ove godine pokazale su postoji itekako razlog za oprez budući da je zbog pozitivnih rezultata testova moralo biti uništeno preko 30 tona uvoznog mesa. U isto vrijeme, s granice je vraćeno preko 109 tona mesa iz nekoliko zemalja, među kojima su i članice EU-a (Italija, Mađarska i Hrvatska), a taj podatak morat će upaliti zvono za uzbunu u domaćim institucijama koje će morati osigurati Uredu za veterinarstvo dodatne kapacitete. U prvih šest mjeseci ukupno je vraćeno devet pošiljki mesa živine i goveđeg mesa i to 107.661 kg mesa živine i 1884 kg mesa goveda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dnevni list


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME