Portal 072info

U BiH ŽIVI 512 MILIONERA: Na vrhu bogataša je – PJEVAČ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Bosni i Hercegovini trenutno živi 512 milionera – osoba koje na svojim računima u komercijalnim bankama imaju milion konvertibilnih maraka i više.

Kako navodi magazin “Slobodna Bosna”, njihov zajednički konto težak je ukupno 630 miliona KM, što znači da neki od 512 milionera na računu imaju više od jednog miliona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Rekorder je jedan poznati muzičar, čiji ime iz razumljivih razloga ne možemo objaviti, koji na svom kontu ima 32 miliona KM, a među multimilionerima ima i nekoliko zvučnih imena iz svijeta sporta, estrade i privatnog poduzetništva”, navodi magazin.

“Slobodna Bosna” piše kako je broj multimilionera u BiH višestruko veći kada se štedišama s oročenih milion i više KM pridoda vojska privatnih poduzetnika čija poduzeća vrijede više stotina miliona KM, ali i ne mali broj onih koji iz različitih razloga novac drže u “slamaricama” ili su ga pak iznijeli iz zemlje i položili na nerezidentni račun negdje u svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navedeni podaci rezultat su opsežnog istraživanja “Slobodne Bosne”, potaknutog službenim informacijama o rekordnom rastu štednih depozita građana BiH u komercijalnim bankama. Zaključno s krajem aprila ove godine, štednja građana BiH premašila je iznos od 9,5 milijardi KM i već je sada izvjesno da će do kraja godine probiti ”zvučnu barijeru” od 10 milijardi KM!

Posljednjih nekoliko godina štednja građana ubrzano raste, po iznimno visokoj stopi od 10 posto na godišnjoj razini, što je pet puta više od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, navodi magazin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Taj se trend djelimično može objasniti višegodišnjom ekonomskom recesijom koja u pravilu rezultira kresanjem lične potrošnje i rastom štednje, ali ovdje se ne radi o standarnom rastu štednje od 3-4 posto, kao u drugim državama regije, nego o eksplozivnom rastu od 10 posto, koji se ne može objasniti i pripisati isključivo recesiji. Tim prije što je BiH iz recesije izašla još prije pune tri godine! Očito je, navodi “Slobodna Bosna”, riječ o nešto složenijem socijalno-ekonomskom fenomenu.

Bankari se slažu u ocjeni da štednju građana snažno privlači krajnje liberalni porezni sistem i posebno visoke kamate na oročenu štednju, koje su i do 50 posto veće od evropskog prosjeka. Za razliku od većine ostalih evropskih država, u BiH ne postoji porez na kapitalnu dobit, dakle štediša ne plaća porez na zaradu ostvarenu od kamata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga, pasivne kamate, dakle one kamate koje banka isplaćuje štedišama, neuporedivo su veće od evropskog prosjeka. Na primjer, štediša u Njemačkoj može računati na maksimalnu kamatu od 1,5 posto, dok se pasivne kamate u BiH na oročenu štednju kreću u rasponu od 2,5 do 3,5, piše “Slobodna Bosna”.

”Našim bogatašima naprosto se ne isplati iznositi novac izvan BiH, jer će u bilo kojoj evropskoj državi zaraditi manje i još će pri tom platiti visok porez na kapitalnu dobit”, zaključuje magazin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME