U Bijeljini proglašeno vanredno stanje

Podijelite vijest

U Bijeljini je večeras proglašeno vanredno stanje zbog opasnosti od poplave.

Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije ocijenjeno je da radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara treba uvesti neprestana dežurstva i staviti u pripravnost sve raspoložive snage za odbranu od poplava.

U izvještaju nadležnih službi istaknuto je da najveće probleme trenutno prave bujične vode i četiri rječice u Bijeljini koje prijete da ugroze puteve prema Zvorniku kod Janje i prema Brčkom u Donjoj Čađavici.

Protok Drine u stalnom je porastu, kiša pada cijelim gornjim tokom rijeke zbog čega se očekuje i dalji rast vodostaja, kao i izlivanje Drine kod Bijeljine u području vikend naselja u Amajlijama i u Janji.

Protok na hidrocentrali Zvornik u 18.00 sati dostigao je 1.556 metara kubnih u sekundi, a tokom noći očekuje se povećanje protoka do 1.800 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj Save sasvim blago raste i za sada nema prijetnji od njenog izlivanja u Semberiji.

Na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije zaključeno je da su nasipi za odbranu od poplava na ovom području bezbjedni, a protežu se duž 40 kilometara obala Save, Drine i glavnog obodnog kanala.

Novi podaci sa terena biće razmotreni na zasjedanju gradskog Štaba za vanredne situacije u Bijeljini u ranim jutarnjim satima.

Srna