U Birminghamu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odbor “Remembering Srebrenica” regije West Midlands organizirao je, u suradnji sa BH UK Network i Aston Univerzitetom, odavanje počasti za 8.372 osobe ubijene u genocidu, počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predsjednik Remembering Srebrenica za regiju West Midlands Mat Shaer istakao je, na tom događaju u prostorijama Aston univerziteta u Birminghamu, važnost održavanja takvih događaja.

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Andy Street CBE, gradonačelnik West Midlands regije i Nasir Awan MBE, kraljičin izaslanik te mnoge druge zvanice.

Publici se obratila i Selma Bektić, čiji su roditelji i ostali članovi porodice doživjeli strahote tokom genocida u Srebrenici. Selma je rođena u Velikoj Britaniji, a pohađala je bh. dopunsku školu u Birmingamu.

“Ponosni smo na Selmu, smogla je snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice koja je izgubila više od stotinu članova, a za njihovim ostacima još se traga“, navodi se.

Kako je kazala Selma Bektić, tim događajem sjećaju se nedužnih ljudi koji su ubijeni ‘uključujući i moju porodicu i solidarišemo se sa žrtvama’.

“Ovaj čin sjećanja znači više nego što ćete ikad znati”, istaknula je.

Prikazan je kratki dokumentarni film ‘Remembering Srebrenica’, a kod publike je izazvao jaka osjećanja.

Jelena Obradović-Wochnik, predavačica politike i međunarodnih odnosa te direktorica istraživanja na Aston univerzitetu, Bosanka, porijeklom iz Sarajeva u svojoj prezentaciji se osvrnula na to što je do sada urađeno po pitanju memorijalizacije i kolektivnog sjećanja na genocid u Srebrenici, istaknuto je.

Kako navode organizatori u saopćenju za javnost, izgovorena je i srebrenička molitva koja će zauvijek ostati uklesana u srebreničkom kamenu sa jakom porukom “Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici”.

N1

GODISNJICA
MARKETING