U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u četvrtak komedija “Žiranti”

U četvrtak, 15. aprila u 18:30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena komedija “Žiranti” prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića. Predstava je premijerno izvedena 27. marta ove godine, na Svjetski dan pozorišta.

“Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije. To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog”, rekao je dramaturg predstave Hasan Džafić.

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

Programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.

IZVORklix.ba
Prethodni članakPrim. dr. Guzin: Veliki je broj mladih sa težom slikom, noćni klubovi i svadbe krivi su za eskalaciju virusa
Sljedeći članakU pretresima pronađeni droga, oružje i municija