U Bosni i Hercegovini 150.000 oboljelih od demencije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Broj oboljelih od demencije na zapadnom Balkanu je drastično iznad prosjeka, istaknuto je danas na konferenciji “Demencija u regionu zapadnog Balkana i donošenje nacionalnih strategija/planova za borbu protiv demencije” u Sarajevu.

Direktor Centra za demenciju Sarajevo Osman Kučuk izjavio je da istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini broj oboljelih od demencije oko 150.000.

– To je stadij kada je oboljeloj osobi potrebna cjelodnevna njega, što zahtijeva veliki broj njegovatelja koje nemamo i što predstavlja problem svim zemljama u regionu – rekao je Kučuk.

Naveo je da je u BiH urađeno malo više o tom pitanju nego u zemljama regiona te da je formirana radna grupa koja bi trebala do novembra sačiniti plana za borbu protiv demencije u FBiH.

Kučuk je naglasio da je svijest o demenciji u regionu vrlo nerazvijena i da je održavanje ovakve konferencije bilo nužno.

Direktor programa za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Danijel Čisolm (Daniel Chisholm) istakao je da je demencija veliki problem za društvo jer je životni vijek sve duži i sve više ljudi doživi godine u kojim se demencija najčešće javlja.

Pojasnio je da se demencija javlja nakon navršenih 60 godina života te da postaje veliki izazov kako pripremiti društvo za sve veći broj oboljelih od te bolesti.

Avaz