U Bosni i Hercegovini pronađeni dvije hodalice i trotinet opasni za djecu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na tržištu BiH pronađeni su dvije hodalice i trotinet čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama “ES Robot” i “Minija” iz Turske te trotinetu DJ-06255 iz Kine. Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska firma “Mars 97”.

Iz Agencije navode da je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda s tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

ČITAJ JOŠ:  Prof. Franjo Topić: Putin će završiti kao i Mladić

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod trotineta je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimetara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimetara, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu trotineta nije napisano ni na jednom jeziku koji se koristi u BiH, navedeno je u saopćenju. 

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Srna

GODISNJICA
MARKETING