Portal 072info

U Bosni i Hercegovini se još traga za 7.500 nestalih osoba

nestali 696x392 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas, na Međunarodni dan nestalih porodice širom svijeta pozvat će na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

Do danas je na području zapadnog Balkana uz korištenje najnaprednijih naučnih metoda i tehnologija i multidisciplinarnu saradnju pravosudnih i istražnih organa, specijalizovanih institucija, forenzičkih stručnjaka i porodica nestalih, pronađeno i identifikovano preko 70 posto od 40.000 osoba koje su prijavljene kao nestale na kraju oružanih sukoba 1990-ih, a još uvijek se traga za oko 11.000 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva i u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, je organizovala video kampanju s ciljem većeg angažovanja javnosti na rješavanja pitanja osoba koje su još uvijek vode kao nestale.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je prošlo 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini porodice žrtava i dalje tragaju za svojim najmilijama i apeluju na sve građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o nestalim da to i prijave prenosi Avaz.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pao snijeg u Austriji i Italiji, sutra i u BiH (FOTO/VIDEO)

072info.com

Novi zemljotres u BiH

072info.com

Bosanci i Hercegovci glavne profesionalne ubice članova klanova

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)