U Bosni i Hercegovini u 30 godina hifz položilo 588 osoba

U Bosni i Hercegovini u 30 godina hifz položilo 588 osoba

U periodu od 1992. godine do danas pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini hifz je položilo 588 hafiza, što je veliki uspjeh Islamske zajednice. Od ukupno 588 hafiza u 30 godina, 397 je muškaraca i 191 žena.

Pravo na zvanje hafiza ima osoba koja pravilno nauči Kur’an napamet i uspješno prouči cijeli Kur’an pred hafiskom komisijom najduže za 15 dana.

Rekordna godina po broju novih hafiza, kako je kazao Zijad Suljić, koji je obavljao poslove stručnog saradnika za hifz Kur’ana u Upravi za vjerske poslove Rijaseta, je 2021.godina – pred Komisijom Rijaseta, hifz je položilo 60 hafiza, 29 muških i 31 ženska osoba.

Iako titulu hafiza ili hafize uglavnom stiču osobe mlađe životne dobi, u posljednje vrijeme svjedoči se i češćim iznenađenjima.

– Novim hafizima postaju i osobe starije životne dobi, pa tako imamo čestitog imama Nurija-ef. Čikarića koji je nedavno pred Komisijom Rijaseta položio hifz u 62. godini života. Najmlađi hafiz je Davud Zećo iz Sarajeva, rođen 17. augusta 2009. godine. Hifz je položio 16. jula 2022. godine, dakle sa nepunih 13 godina. Ovo su dokazi da za učenje hifza nema granica – istaknuo je Suljić.

U cilju popularizacije i afirmacije hifza, Islamska zajednica pomaže ovaj proces kroz svoj Fond Bejtul-mal, organizira i takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog na državnom nivou, javlja MINA.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE