Portal 072info

U brojnim gradovima Evrope i Azije protesti protiv Trampa

U brojnim gradovima Evrope i Azije održavaju se protesti protiv Donalda Trampa, koji je danas i zvanično postao 45. predsjednik SAD, a na protestima u Vašingtonu, održanim nedaleko od mjesta inauguracije, uhapšeno je više od 90 demonstranata dok su razbijali izloge i bacali kamenje na policiju, prenose agencije.

AFP javlja da je u Vašingtonu policija uhapsila više od 90 demonstranata, koji su se sukobili  sa policijom, svega nekoliko ulica od rute kojom se odvija parada u čast inauguracije Donalda Trampa.

U sukobima u kojima je učestvovalo oko 400 do 500 demonstranata policija je bila primorana da upotrijebi suzavac.

Samo nekoliko sati prije toga, maskirani mladići šutirali su kante za smeće i razbijali izloge, među kojima su bili izlozi fast fud prodavnica i banki. Tom prilikom, dva policajca su lakše povrijeđena.

Na Tauer Bridžu u Londonu okačen je baner “Gradimo mostove, a ne zidove”, a nekoliko demonstranata, je nosilo roza slova “Djeluj sada”, dok su drugi ispred britanskog parlamenta držli transparente “Migranti su dobrodošli ovde”.

Ispred američke ambasade u Londonu demonstranti su pjevali protestne pesme.

U prijestonici Škotske, Edinburgu, demonstranti su nosili transparente “Žene ustanite” i “Ne postoji druga planeta”, kao odgovor na Trampovu nezainteresovanost za borbu protiv klimatskih promjena.

Protesti su održani i u Japanu, na Filipinima i u Belgiji, gdje je stotine ljudi održalo “munutu ćutanja” držeći svijeće i  transparente kojima se brane “ženska prava”.

U Tokiju, nekoliko stotina demonstranata, uglavnom iseljenika iz Amerike, marširali su centralnim gradskim ulicama noseći električne svijeće i plastične karte na kojima je pisalo “Ženska prava su ljudska prava”.

U glavnom gradu Filipina, Manili, demonstranti su ispred američke ambasade nosili transparente na kojima je pisalo da žele da američke trupe odu iz te zemlje i papirne zastave SAD sa nalijepljenom glavom Donalda Trampa.

Protesta je bilo i u Briselu.

Trampove protivnike najviše su razljutili njegovi komentari tokom predsjedničke kampanje o ženama, ilegalnim migracijama i muslimanima, kao i najave da će podići zid na granici sa Meksikom.

Podijelite članak