Portal 072info

U budžetima BiH nema dovoljno novca za sport

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I dok mladi košarkaši nižu izuzetne rezultate, u budžetima BiH nema dovoljno novca za sport. I ovoga puta naši europski prvaci suočavali su se s prijetnjama da će biti vraćeni zbog neuplaćene kotizacije. Ovi naši najbolji ambasadori nemaju ni minimum uvjeta, a ipak postižu rezultate i priznanja za pamćenje.

Pehar u Bosnu i Hercegovinu stiže samo njihovom zaslugom. Veća podrška vlasti i ovaj put je izostala. A ulaganja za ovaj uspjeh trebala bi biti ogromna.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Odgovorno tvrdim da 400 hiljada za ove zlatne momke je minimalno ulaganje u odnosu na velike države, npr. Njemačku i Španiju, koje izdvajaju milione i koje su, evo, ostale iza nas. Znači, ova djeca i sportisti Bosne i Hercegovine mogu s malo napraviti puno, ali dajte da im omogućimo to malo”, kaže Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Vijeću ministara BiH trebalo je sedam mjeseci da odobri finansijsku podršku Košarkaškom savezu BiH – minornih 100.000 maraka. Iako ove godine bilježe blagi rast za podršku sportu, do sada izdvojenih oko milion i po maraka, i sami priznaju, nedovoljno je.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Mi smo izdvojili koliko je to bilo moguće – dakle, tih 100.000 maraka ne kažem da je dovoljno, ali osjeti se nedostatak izdvajanja iz Federalnog ministarstva kulture i sporta jer znate da su mnogi organi u BiH, kantonalni i entitetski, nadležni za oblast sporta. Jedino je tako moguće – zajedničkom snagom isfinansirati projekte koji su od državng značaja”, ističe Suad Džafić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH.

I dok je kasnila podrška države i entiteta, brža reakcija stigla je sa kantonalnog nivoa. Sa manjim budžetom, koji za sport predviđa tek 0,5%, izdvojili su više – 120 hiljada maraka, što je dovoljno tek za dio priprema i odlazak ovih momaka na veliku smotru s koje donose zlato.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Možda to zvuči puno, ali ako se uzme u obzir da je to nekih 150 dana priprema, utakmica, putovanja, smještaja, hrane, odjeće – to je samo jedna kapljica na osnovu koje su ovi momci napravili historijski rezultat”, naglašava Samer Rešidat, ministar kulture i sporta KS-a.

Na federalnom nivou, za podršku sportu ove godine planirano je približno milion i po maraka, ali bez predviđenih sredstava za Košarkaški savez BiH. Iz resornog ministarstva obećavaju da ih neće izostaviti. A iz saveza apeluju na veću podršku sportu, kao najvećem bh. ambasadoru. Ukoliko država želi još zlata u sportu, mora prestati sa maćehinskim odnosom prema perspektivnim i uspješnim bh. sportistima.

federalna.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6