Portal 072info

U čast legendarnog komadanta Nanića: Marš od Bužima do Čorkovaće

Više od 700 učesnika iz Krajine, te gradova iz cijele Bosne i Hercegovine danas u 13 sati polazi na 15 kilometara dug marš prema Čorkovaći, mjestu gdje je u 1995. godine život izgubio Izet Nanić, legendarni  komadant 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Bužimljani marš još nazivaju i planinarski pohod mladih.

Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a istinska legenda svog naroda Nanić će postati nakon što se početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu priključio odbrani svoje zemlje. Krajina ga danas spominje kao jednog od najboljih boraca Armije RBiH, osnivača mnogih jedinica koje su se borile u sastav u Armije RBiH.

Do 1992. godine bio je poručnik JNA u Kragujevcu. Početkom 1992. napustio je JNA i vratio se u Bužim. Tad je formirao štab Teritorijalne odbrane (ŠTO), a 1. avgusta 1992. godine postavljen je na dužnost zapovjednika ŠTO Bužim. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB – 505. Viteška mtbr). Formira specijalne jedinice ČSN-BSN “Hamza” i DIV “Gazije”.

Poginuo je 5. avgusta 1995. godine na Čorkovaći. Taj dan Hrvatska vojska pokrenula je operaciju “Oluja” s ciljem oslobađanja teritorije Republike Hrvatske.

Strateški cilj svih jedinica 5. korpusa Armije RBiH bio je spajanje sa jedinicama hrvatske vojske. 505. viteška brigada razbijala je srpske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Nekoliko sati prije konačne deblokade Nanić je poginuo u borbi.

Noć prije, u svom ratnom dnevniku, zapisao je: „Ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Nestalo je struje. Sretno!“

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje „Orden heroja oslobodilačkog rata“ 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Planinarski pohod iz Bužima prema Čorkovaći u čast Nanića održava se u okvoru manifestacije ”Slobodarski dani viteškog grada Bužima” koja je počela 4. i traje do 15 avgusta, piše NAP.

nap

Podijelite članak