Portal 072info

U čast rođenja Muhammeda a.s. proučen mevlud u Gazi Husrev-begovoj džamiji

U čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poslije podne-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Sarajevski imami, softe, učenici Gazi-Husrev-begove medrese danas su prigodnim surama iz Kur’ana, dijelovima mevluda, ilahijama i kasidama zaogrnuli sjećanje na poslanika Muhammeda a.s.

Zamjenik resiu-l-uleme IZBiH Husein ef. Smajić ukazao je na važnost učenja mevluda, te kazao da je to prilika da se muslimani prisjete zavjeta i emaneta Poslanika a.s., njegovog života i djela.

Muslimani Bosne i Hercegovine i Balkana uveli su lijep običaj da na dan rođenja Muhammeda a.s. 12. rabbiu-l-evvela, upale kandilje na svim džamijama, a potom se uče  mevludi i drže prigodna predavanja.

Mevlud, spjev, govori o Poslaniku a.s., njegovoj biografiji, inspirativan je za slušaoce, jer prenosi poruku vjere utemeljene na izvoru Kur’ana, hadisa.

Muslimani i mevludom iskazuju ljubav prema posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. koji je rođen 571. godine u Mekki.

Podijelite članak