Screenshot 12 5
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 27, 2021 @ 18:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Zastava paradržave takozvane Herceg-Bosne, uklonjenja je iz dvorišta crkve sv. Mihovil u centru Vareša. Sporna zastava u dvorište crkve postavljenja je prije nekoliko dana.

Prema pisanjima pojedinih medija, u toku noći sa nedjelje na ponedjeljak nepoznate osobe su strgale zastavu tzv. Herceg-Bosne i srušile jarbol na kojem se ona nalazila.

Nakon postavljanja sporne zastave, na društvenim mrežama reagovali su brojni građani Vareša koji su tražila da se ona ukloni, smatrajući da je riječ o provokaciji.

Župnik fra Leon Pudić u izjavi za hrvatske medije rekao je kako je zastava bila postavljena pored spomenika hrvatskim braniteljima.

– Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Neko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je, kazao je fra Leon Pudić.

Povodom ovog događaja danas se oglasio i Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS), iz kojeg je saopćeno da ovo nije “obični vandalski čin” nego pokušaj izazivanja nacionalne netrpeljivosti i remećenje suživota.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– U noći s nedjelje na ponedjeljak pojedinac, ili više njih, očigledno su se odlučili na rušilački pohod spomen obilježja s direktnim ciljem izazivanja nacionalne nesnošljivosti i remećenja normalnog suživota u Varešu svega deset dana nakon što je jarbol postavljen. Pozivamo nadležne institucije da žurno reagiraju i zaštite spomenik, kao i prostor u neposrednoj blizini Crkve sv. Mihovila

Ističemo da je kvalifikacija ovog nemilog događaja u domeni „običnog vandalskog čina“ neprihvatljiva jer je evidentno koji su stvarni razlozi ovakvog kaznenog djela. Također, pozivamo da se osobe, navodne sportaše koji javno hvale ovakav potez, ispričaju hrvatskom stanovništvu za neugodnosti koje proživljavaju na prostoru Vareša.

Odlučno tražimo da se navedeni pojedinac ili više počinitelja otkriju od strane nadležnih institucija te da se procesuiraju kako bi ovakve necivilizacijske poteze konačno otklonili iz javnog i društvenog prostora, navodi se u saopćenju HNS-a.

LIDER