U četvrtak Dan biblioteke u Maglaju, dosad prikupljeno više od 30.000 knjiga

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Javna ustanova Opća biblioteka Maglaj 12. marta obilježava svoj dan, a pripremljen je i svečani program, piše bh. novinska agencija Patria.

Svečanost će se održati u četvrtak uz sljedeći program:
– Prijem gostiju 11,30 sati
– Polaganje cvijeća u Parku ljiljana 11,50 sati
– Svečanost povodom obilježavanja Dana Biblioteke 12,00 sati
– Film o rekonstrukciji objekta i knjižnog fonda Biblioteke
– Izložbena postavka iz fonda Specijalne zbirke stare i rijetke knjige

ČITAJ JOŠ:  Dvije komedije u BNP-u povodom Dana žena

Podsjećamo, prošle godine tokom majskih poplava ova biblioteka, jedina na području općine Maglaj pretrpjela je veliku štetu, a uništeno je 28.000 knjiga od 40.000 koliko je imala. Vrata svojim korisnicima biblioteka je otvorila već 20. avgusta 2014. godine. U brojnim akcijama građana, institucija, škola, sajmova prikupljeno je više od 30.000 knjiga, pa tako sad raspolažu fundusom od 50.000 knjiga.

Kako je kazala direktorica Opće biblioteke Maglaj Nina Salkić Bunjevac za Patriu, taj dan prikazat će i film od 15-ak minuta i prezentirati sve što su dosad uradili uposlenici biblioteke i ono što još treba da se završi.

ČITAJ JOŠ:  MACA MAHALAC: Zeničani oduševljeni 'terapijom' (FOTO)

– Sretna sam kad vidim rezultat, kad dođu ljudi i kažu da lijepo izgleda. Puno su nam pomogli i građani, mediji, gosti koji su obilazili biblioteku – kazala je Salkić – Bunjevac i dodala da svoje aktivnosti prezentuju i na lokalnoj televiziji Maglaj.

No, dobra vijest je da donacije još uvijek pristižu. Posljednja donacija od 1.000 knjiga različitih žanrova uručena je maglajskoj biblioteci od Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod”, a donaciju je 8. marta predao član Glavnog odbora Ismet Isaković.

ČITAJ JOŠ:  Stiže SFF, De Nira očekuju pun bojler i čisto Sarajevo
072INFO TV