U crkvama u Francuskoj od 1950. seksualno zlostavljano 216.000 djece

1633462318 000 9P63Q7 750x496 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U crkvama u Francuskoj od 1950. godine 216.000 djece bilo je žrtve seksualnog zlostavljanja, utvrđeno je izvještajem Nezavisne komisije za istraživanje zloupotreba seksualne prirode u crkvama (CIASE).

Predsjednik komisije Jean-Marc Sauve je, govoreći o detaljima izvještaja na kojem je rađeno dvije i pol godine, kazao da je utvrđeno da je 216.000 djece bilo seksualno zlostavljano.

Iznio je i podatak da je seksualno zlostavljanje u više od 60 posto slučajeva imalo ozbiljne implikacije na privatni život žrtava.

Sauve je naveo da Katolička crkva nije preduzela neophodne korake s ciljem sprečavanja seksualnog zlostavljanja i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

Saopćio je i podatak da broj svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu u periodu od 1950. godine varira između 2.900 i 3.200.

Rekavši da se o seksualnim zlostavljanjima u crkvama šutjelo do 2000-ih godina, Sauve je podsjetio i na podatak da je u francuskom društvu ukupno 5,5 miliona osoba bilo žrtvom seksualnog nasilja u djetinjstvu.

“Papa Franjo je s boli i tugom saznao sadržaj izvještaja tokom nedavne posjete francuskih biskupa Rimu”, rekao je novinarima Matteo Bruni, direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice, objavila je web stranica Vatican News.

Bruni je rekao da su papine misli i molitve sa žrtvama i dodao da je papa Franjo zahvalan žrtvama na “hrabrosti da progovore” i na tome što su se “obratili Francuskoj Crkvi, kada su postali svjesni užasne stvarnosti”.

U septembru je papa Franjo na sastanku s francuskim biskupima u Vatikanu pokrenuo pitanje seksualnog zlostavljanja. Očekuje se da će to pitanje Vatikan i stariji članovi sveštenstva dodatno proučiti.

GODISNJICA
MARKETING