Portal 072info

U CRKVICAMA: Počinje izgradnja stambenog kompleksa Makovi u Zenici

Do kraja mjeseca počet će izgradnja stambenog kompleksa “Makovi” na Crkvičkom brdu u Zenici. Investitori i izvođač kompleksa je konzorcij koga čine tri zeničke firme – ALMY doo, koji učestvuje sa 50 odsto, te AREL i Grading KGM, koji će osigurati preostalih 50 odsto investicije. Kompleks “Makovi” gradit će se na parceli površine 9.000 kvadrata, a osam stambenih lamela imat će 22.000 kvadrata prostora.

“Priprema projektne i tehničke dokumentacije trajala je godinu dana. U ovih sedam dana počinjemo ograđivanje i pripremu gradilišta te zemljane radove. Investicija je pretežno usmjerena ka stambenoj gradnji, tako da će se graditi oko 350 stanova od 25 do 100 kvadrata, te mali broj poslovnih prostora koji će biti u funkciji življenja u kompleksu, kao što su minimarket i male uslužne djelatnosti. Sve je u funkciji stanovanja”, kaže Suad Kaknjo, vlasnik firmi AREL i Grading KGM.

Kaknjo i njegove firme, te ALMY i direktor Damir Begić nosioci su ovog velikog infrastrukturnog projekta, za čiji je završetak rok tri godine. U prvoj fazi gradit će se 130 stanova. Svaki stan će imati balkon/lođu, a parking, garaža, lift, velike staklene plohe i upotreba savremenih materijala činit će ovaj kompleks zaista udobnim za život.

“Karakteristika ovog bloka je i dosta zelenih površina, unutrašnje dvorište za odmor stanara i igru djece, a posebno potenciramo da se radi o lokaciji koja je ekološki prihvatljivija od ostalih dijelova grada, a takođe je relativno blizu svim ključnim destinacijama u gradu. Stanovi su funkcionalni i moderni ali nisu veliki, tako da već postoji veliko interesovanje posebno mladih ljudi i bračnih parova, koji imaju ograničene kreditne sposobnosti. Naravno, projektovani su i veliki stanovi, ali u mnogo manjem procentu”, kaže Kaknjo.

Naša riječ

Podijelite članak