U dane vikenda nije bilo preminulih u ZDK, trenutno na liječenju 44 covid-pozitivna pacijenta

Dvije bolnice u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj (OBT), na današnji dan na svojim odjelima za covid-pozitivne pacijente imaju ukupno samo 44 pacijenta.

Od toga je u KBZ-u hospitalizirano 37, a u OBT samo sedam pacijenata. Tešanjska bolnica liječi samo laške i srednje teške slučajeve infekcije covidom-19.

– Danas imamo 37 pacijenata, od kojih je 35 smješteno na Odjelu za infektivne bolesti, a dva na Intenzivnom odjelu za covid-19. Jedan od ta dva pacijenta je na respiratoru, a drugi nije. U posljednja 24 sata nismo imali preminulih, a zadnji smrtni slučaj imali smo u petak. Imali smo osam novoprimljenih pacijenata – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Dodaje kako je povoljna situcija i sa osobljem pa ni ta bolnica nema problema s organizacijom posla, a “hladni” operativni program, koji je reaktiviran početkom prošle sedmice, realizira se nesmetano.

Nesmetano se “hladni” operativni program, ističe direktor OBT Omer Bedak, realizira i u tešanjskoj bolnici, koja je slučajeve koji nisu hitni ponovo počela operirati sedmicu dana prije zeničke bolnice.

– Trenutno na liječenju imamo sedam covid-pozitivnih pacijenata, a u zadnja 24 sata nismo imali preminulih. Krajem prošle sedmice imali smo dva preminula pacijenta, ali i oni su bili samo pozitivni te bez manifestacija bolesti na plućima. Jedan je umro nakon moždanog udara, a drugi usljed srčanih problema – napominje Bedak, koji ističe kako se “situacija postepeno smiruje” te da se nada da će tako i ostati.

IZVORFena
Prethodni članakJanuš Bugajski: Moskva pokušava da izazove rat i na Zapadnom Balkanu
Sljedeći članakRuska vojska najavila otvaranje koridora za civile da napuste Kijev