Portal 072info

U decembru održano 60 protesta u BiH!

Samo u prve tri sedmice ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini održano je čak 60 protesta, izračunala je ugledna nevladina organizacija Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI).

Ovo utjecajno tijelo, koje analizira situaciju u tranzicijskim zemljama i izazove s kojima se neke države suočavaju, objavilo je i poseban izvještaj o stanju u BiH.

Stalni pritisak

– Dojam da je bh. društvo pasivno i da su Bosanci i Hercegovci ravnodušni prema svemu što se oko njih dešava, sasvim je pogrešan – ističe ESI.

Analitičari ove nevladine organizacije detaljno su pobrojali proteste u „vrućem decembru“, kako su označili tekući mjesec. Najviše ih je, čak 25, zbog neisplaćenih plaća. Odmah iza toga su neizmirene obaveze prema državi za socijalno i penzijsko osiguranje. Tek u nekoliko slučajeva građani su demonstrirali zbog lošeg rada sudova, loše privatizacije, nedostatka borbe protiv korupcije i svega u tri slučaja zbog pitanja vezanih uz ratne zločine.

Najviše se demonstriralo u Tuzli, Sarajevu (i Istočnom Sarajevu), Banjoj Luci, Zenici i Mostaru.

– Ključno pitanje koje će odlučiti da li se protestima išta istinski mijenja jeste koliko su protesti doveli do promjena i da li je dobar razlog za njih. No, ako plod demonstracija budu određene promjene, veće uštede, pravednija distribucija prihoda… onda oni mogu biti vjetar u jedra reformama – ističu u ESI-ju.

U dodatnoj analizi situacije u BiH ističe se i da je „suština svih problema BiH nedostatak uključenosti građana i zainteresiranih grupa u provođenje vlasti“.

– Kao u firmi u kojoj vlasnika ne zanima napredak, tako i u državi gdje izvršitelji vlasti nisu pod stalnim pritiskom građana, oni neće (valjano) voditi interesa o općem dobru – upozorava ESI.

Na primjeru firme „Polihem“ navode da je to bila promašena investicija od samog osnivanja, prije 45 godina. Kroz njega, ova nevladina organizacija vrlo detaljno analizira i trenutno, ali i naslijeđeno stanje i, naročito, mentalitet građana BiH.

Ističe se da je socijalizam i dalje duboko ukorijenjen, i kroz primjer zahtjeva demonstranata u Tuzli pokazuju iluzije u kojima živi većina obespravljenog stanovništva.

Sumorna slika

Kao potvrdu takvog stava građani navode sve lošije usluge i sve brojnije probleme čije se rješenje odgađa za budućnost.

– Društvo koje sebi dopušta da bude stropoštano, odmah nakon što je rekonstruirano, koje tako malo ulaže u obrazovanje svoje buduće radne snage, koje svoje resurse troši na potrošnju javnog sektora, koje nikako da usvoji i razvije politike koje bi mogle ekonomiji dopustiti da bude u stanju da se nosi barem s regionalnom konkurencijom, nije na održivom putu – upozorava ESI.

Probleme rješavaju drugi

Mentalitet da će „odozgo“ ili „neko sa strane“ riješiti problem, ukazuje ESI dalje, nije prisutan samo među obespravljenim radnicima i nezaposlenom omladinom nego i elitom. Ona je uljuljkana u vlastiti udoban položaj i nevoljna da išta mijenja, a opet svjesna da su promjene neizbježne. Stoga oni zazivaju neku vanjsku intervenciju, koju bi krivili za sva zla koja bi eventualno nastala.

Avaz

Podijelite članak