Portal 072info

U deset godina zabilježeno 495 slučajeva prijetnji ili napada na novinare

U proteklih deset godina zabilježeno je 495 slučajeva prijetnji ili napada na novinare, a trenutno je aktivno i 178 tužbi za klevetu, podaci su Linije za pomoć novinarima Udruženja BH novinari koje je jučer prezentirala novinarka Milkica Milojević na stručnoj debati o temi “Mediji i pravosuđe u borbi za pravdu” održanoj u Banjoj Luci.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali novinari, urednici te predstavnici pravosuđa, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović kazao je da ga užasava svaki napad ili prijetnja novinarima, dok je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić naglasio da bi broj takvih slučajeva bio smanjen kada bi se napad na novinara prilikom obavljanja posla tretirao kao krivično djelo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Advokat Aleksandar Sajić istakao je da novinari gube parnice kad je riječ o tužbama za klevetu, jer ih olako shvataju, te da je najbolja zaštita, osim poštovanja etičkog kodeksa, objava demantija.

Urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina i direktorica Alternativne televizije Nataša Tešanović govorile su o konkretnim slučajevima tužbi za klevetu s kojima se suočavaju te medijske kuće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tužiteljka Okružnog suda u Banjoj Luci Snježana Živković istakla je da je važno štititi prava djece u izvještavanju o maloljetnim osobama.

– Vaš je posao jako ozbiljan. Senzacionalizam i lažno izvještavanje mogu da ostave posljedice. Vi mislite da je pravosuđe zadnja brana građana. Ja mislim da su to mediji. Zato je bitno da građani imaju povjerenje u medije – smatra Živković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O opasnostima neprofesionalnog izvještavanja o maloljetnim osobama govorio je i sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci Dragan Uletilović, dok se na trećem današnjem panelu raspravljalo o zakonima, koji utiču i na rad novinara, saopćio je Klub novinara Banja Luka.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME