U devet godina ubrali i isporučili 40 tona maline

U devet godina ubrali i isporučili 40 tona maline

Da je podizanje malinjaka i proizvodnja maline mukotrpan i skup posao, a nerijetko i krajnje neizvjestan, uvjerili smo se i na primjeru Asmire i Mehmeda Alajbegovića, supružnika iz bugojanskog prigradskog naselja Donja Kula, koji od ovoga posla prehranjuju porodicu.

Asmira, nastavnica njemačkog jezika u jednoj bugojanskoj školi, i njen suprug Mehmed, sve donedavno nezaposlen, a prije mjesec je imao sreću da dobije posao u “Kožari”, podigli su prije devet godina malinjak i započeli uzgoj ovog voća.

Uhvatili su se ukoštac sa svim mogućim izazovima i hrabro kročili u bitku za svaki kilogram. Prvih godina, čim su podigli malinjak, otkupna cijena bila je 3,30 KM, a lani samo 0,80 KM. Kažu kako će ove godine otkupna cijena za kilogram maline biti od dvije do dvije i po marke.

– Teško pronalazimo berače, jer nema više radne snage. Mnogi su otišli u inozemstvo. Godišnje uberemo četiri tone maline, a nekad i više tako, kad sve saberemo, u proteklih devet godina ubrali smo i isporučili između 36 i 40 tona – kaže Mehmed.

Naglašava da bi država ubuduće svojim poticajima trebala bolje vrednovati ovu granu poljoprivredne proizvodnje te je zaštititi.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica