Portal 072info

U Doboju se otvara nova fabrika: Posao za 400 radnika i 5.000 kooperanata

Grad Doboj u posljednje dvije godina se promijenio i razvio, iako su 2014. godine doživjeli tešku katastrofu izazvanu poplavama u kojoj je štetu pretrpjelo oko 1.000 privrednih subjekata kod kojih su evidentirani milionski gubici.

U cilju pomoći ovim privrednicima Skupština grada je u proteklom periodu djelovala brzo te donijela niz odluka koje se odnose na sufinansiranje kamata u iznosu od pola miliona KM. Također, privrednicima su pomogli i putem direktne pomoći sa oko 2,5 miliona KM.

 

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je Grad Doboj, privredne subjekte oslobodio plaćanja poreza na nepokretnosti.

Trud i rad Petrovića, koji drži do ravnopravnosti svih naroda prepoznali su i strani investitori koji se sve više odlučuju ulagati u Doboj. Nekih od primjera stranih investicija su Fabrika kreča u Ševarlijama, čiji je vlasnik belgijska firma “Carmeuse”, najveći proizvođač kreča u svijetu, zatim investitori iz Turske su izgradili u Kotorskom fabriku za preradu ulja, a tu je i izgradanja fabrike za preradu voća i povrća u Ševarlijama od strane Benkonsa iz Azerbejdžana.

-Za nas je ovo veoma značajan projekat. Riječ je o investiciji čija vrijednost iznosi 40 miliona eura, koja bi trebala osigurati oko 400 novih radnih mjesta i posao za oko 5.000 kooperanta, odnosno malih poljoprivrednih proizvođača, kako sa teritorije grada, RS pa i BiH, što će svakako biti zamajac podizanju privredne aktivnosti u našoj lokalnoj zajednici. Radi se o prostoru od 100 dunuma koji se nalazi uz samu prugu, a imajući u vidu da je Doboj važno saobraćajno (željezničko čvorište) to će omogućiti da fabrika svoje gotove proizvode transportuje i prema luci Ploče, Zapadnoj Evropi, a i dalje na druga tržišta. Grad je obezbijedio zemlju, rentu, uređenje,vodu i trafo stanicu, što nas je koštalo oko tri miliona KM, što smo i učinili, a nadamo se da će fabrika početi sa radom do kraja ove ili početka slijedeće godine-, pojašnjava gradonačelnik Petrović.

Dodaje kako je u krugu bivše Bosanke stvorena industrijska zona gdje nekoliko domaćih i stranih privrednika obavlja razne djelatnosti od otkupa jagodičastog voća do proizvodnje peleta i namještaja.

-Sve ovo ukazuje da smo se posvetili ekonomiji i da radimo na regionalnom povezivanju na ekonomskoj osnovi, jer su nam privredni sistemi međusobno dopunjujući i u skladu s tim zajednički tražimo šansu na svjetskim tržistima. To će nam omogućiti da izgradimo i ojačamo unutrašnji mir i stabilnost, a i doprinijeti izgradnji dobrosusjedskih odnosa-, kaže Petrović.

Napominje kako stvaranju boljeg poslovnog okruženja i razvoja grada ne može biti održivo ukoliko se ne realizuje projekat zaštite grada od poplava.

-Moram naglasiti da je do sada mnogo toga urađeno na zaštiti Grada od poplava, odnosno prevenciji, ali moramo da upozorimo po zna koji put na problem uređenja korita rijeke Bosne i da što prije započenemo realizaciju projekta zaštite grada Doboja od poplava vrijednog oko 22 miliona maraka. Ukoliko se ovaj projekat ne realizuje bojim se da grad u budućnosti može doživjeti istu katastrofu kao i 2014. godine, jer klimatske promjene su realnost i moramo biti spremni na njih. I to će biti jedan od naših prioriteta u narednom periodu, jer samo na taj način možemo sačuvati imovinu i živote građana sa jedne strane, dok sa druge strane možemo privući strane investore stvarajući sigurnije i bezbjednije područje za njihova ulaganja”, pojašnjava Petrović i dodaje kako je cilj da Doboj bude privredni, kulturni, obrazovni i sportsko-rekreativni centar regije, kao i najuređeniji i turistički najatraktivniji grad na rijeci Bosni.

Podijelite članak