U Domu zdravlja jedan ginekolog na 8.500 pacijentkinja i dva pedijatra u penziji

1633286924 SA GINEKOGLOG PKG ALT 120210930 162451463 mxf 00 00 02 19 Still001 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pomoć ljekara građani sve češće traže u privatnim ordinacijama, razloga je, kažu, mnogo, a najčešći su duge liste čekanja u Domovima zdravlja i bolnicama. Upravo takva situacija je u Domu Zdravlja Istočno Sarajevo gdje na 8 i po hiljada pacijentkinja oridinira samo jedna ginekologinja.

Početkom sedmice Dom Zdravlja Istočno Sarajevo obavjestio je pacijentkinje da ginekolog do daljnje neće raditi. Za sva hitna stanja mogu se obratiti porodičnom ljekaru. Direktor Doma Zdravlja, danas pojašnjava da doktorica Nataša Đerić Rakita zaražena je virusom korona. Osim toga, premorena je jer radi sa 8.500 pacijentkinja.

“Ovdje je problem i dužina čekanja, ako jedan ginekolog ima 8500 žena to je teško stići. Sama dinamika i kvalitet rada je ugrožen jer je Nataša definitivno premorena”, kazao je Dejan Šešelj, direktor Doma Zdravlja Istočno Sarajevo.

Nema Dom zdravlja novca da šalje drugog ljekara na specijalizaciju, a nedostaje novca i za opremu. Ona na kojoj dr Đerić Rakita radi zastarila je kaže Šešelj.

“Tranša fonda je 100.000 za ginekologiju, kada na to dodamo da imamo lijekove kao što je utrogestan za trudnice. Mi tu šansu u prvih šest mjeseci potrošimo”, dodao je.

Proritet za pregled su hitni slučajevi i trudnice, druge pacijentkinje čekaju termin.

Rade dvije pedijatrice u penziji

U ovom Domu zdravlja rade dvije pedijatrice, obje u penziji.

“Dr Mirsada ima više od 80 godina, a Kosa 67-68. Definitivno nam je potreban pedijatar Sreća nam je što je Ljiljana Gračanin na specijalizaciji i vraća se u naredne dvije godine”, pojasnio je direktor.

Iako penzionisane dvije doktorice u DZ Istočno Sarajevo Pedijatriju održavaju živom. Najmlađi korisnici zdravstvenih usluga brzo dolaze na red.

“Vodim djecu u Dom zdravlja i do sada nije bilo nikakvih problema. Nikada nije bilo čekanja, ima telefon, nazovem, kažu mi kad da dođem”, kazao nam je jedan građanin.

Visoka stopa prirodnog priraštaja i veliki broj novorođene djece koja gravitiraju ovom Domu zdravlja glavni su pokazatelj, kaže sagovornik N1 da će se ovom problemu morati pristupiti sistemski.

GODISNJICA
MARKETING