U državni zatvor prebačeni Đorđe Ždrale, Zijad Turković, ali i Mevlid Jašarević

Screenshot 2 1875 42

Svi osuđenici kojima je Sud BiH izrekao kaznu zatvora prebačeni su na izdržavanje u novi državni zatvor u Istočnom Sarajevu, potvrdio je bh. ministar pravde Josip Grubeša za Klix.ba. Zatvor u Istočnom Sarajevu je reprezentativna slika Bosne i Hercegovine. Jedna grupa zatvorenika okuplja se oko Zijada Turkovića, druga oko Đorđa Ždrale, treća oko ratnika koji su bili u Siriji, četvrta oko ratnika koji su bili u Ukrajini, peta oko pripadnika VRS-a, šesta oko pripadnika HVO-a i sedma oko pripadnika ARBiH.

Svih 300 zatvorenika, koji su iz različitih kazneno-popravnih ustanova u Bosni i Hercegovini uz velike mjere sigurnosti prebačeni na izdržavanje kazne u državni zatvor u Istočnom Sarajevu, svoju kaznu služe zajedno. Među zatvorenicima je i više od dvadesetak pritvorenika kojima se sudi pred Sudom BiH.

Svi oni su prebačeni u kratkom vremenskom periodu u državni zatvor, što zbog ranije formiranih kriminalnih grupa, razvrstanih uglavnom po mjestu, vremenu i načinu djelovanja, može predstavljati poseban problem vršitelju dužnosti upravitelja Siniši Perkoviću i neiskusnim, mladim zatvorskim policajcima.

“Ja se bojim na šta će to sve ličiti”, kazao nam je izvor iz državnog zatvora koji je izrazio želju da ne navodimo njegovo ime i prezime.

Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu nije išla željenim tokom, što je uzročno-posljedično utjecalo na odluke koje su se kasnije donosile. Tako je imenovan vršilac dužnosti upravnika Siniša Perković da se izbor generalnog direktora preko konkursa ne bi dodatno odužio i tako su svi zatvorenici prebačeni odjedom.

“Trebalo je iz svakog zatvora povući po nekoliko iskusnih ljudi koji bi pod svojevrsnim mentorstvom pomogli mladim zatvorskim stražarima. Zatvorenike je trebalo sukcesivno prebacivati a nikako sve odjednom. Nisu dozvoljene greške kada čuvate osuđenike za takva krivična djela”, kategoričan je naš sagovornik.

U Istočnom Sarajevu svoju kaznu, pored predvodnika zločinačkih organizacija iz Sarajeva i drugih bh. gradova poput Zijada Turkovića i Đorđa Ždrale, služe i Veselin Vlahović, Nikola Marić, Milenko Lakić, Haris Čaušević, Ibro Ćufurović, Mevlid Jašarević, Edin Džeko i brojni drugi.

Klix.ba

Prethodni članakČitajte djeci prije odlaska na spavanje
Sljedeći članakNakon stravičnog sudara kod Tuzle roditelji poginulog mladića tvrde da on nije vozio auto