U državnom zatvoru u prošloj godini nabavljeno mesa za 860.000 KM

Podijelite vijest

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine poznatiji kao državni zatvor ili “bh. alcatraz” u Vojkovićima kod Sarajeva u prošloj godini je proveo 24 postupka javnih nabavki, ukupne vrijednosti od oko dva miliona maraka. Od tog iznosa najviše je potrošeno za meso i to oko 860.000 KM.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Kako su utvrdili revizori Ureda za reviziju institucija BiH za nabavku telećeg, junećeg i jagnjećeg mesa potrošeno je ukupno 500.967 KM, za nabavku svinjskog mesa 169.500 KM, a za kupovinu svježeg pilećeg mesa 189.600 KM. Nabavka lijekova za godišnju potrošnju u državnom zatvoru koštala je 216.813 KM, mliječnih proizvoda 89.000 KM, pšeničnog brašna 93.500 KM, a nabavka svježe i smrznute riba koštala je 41.460 KM. Za ostale prehrambene proizvode za zatvorenike u državnom zatvoru potrošeno je 137.565 KM.

Faksimil dijela revizorskog izvještaja: Najviše novca izdvojeno za razne vrste mesa

Putem javnih nabavki kupljene su i uniforme za zaposlenike u zatvoru ukupne cijene 89.150 KM, a za održavanja integrisanog informacionog sistema potrošeno je 202.992 KM, dok je za sredstva i materijal za čišćenje izdvojeno 26.580 KM. Ustanovljeno je da su ukupni rashodi u 2021.godini bili u iznosu od 8.299.247 KM, a najveći dio od tih sredstava i to nešto više od četiri miliona KM otišao je na plate zaposlenih.

ČITAJ JOŠ:  Muškarac bio u zatvoru više od 25 godina: Dobit će odštetu od 18 miliona dolara

U državnom zatvoru je prošle godine bilo smješteno oko 300 zatvorenika, a u tu ustanovu upućuju se i osobe kojima Sud BiH izrekne mjeru pritvora. U zatvoru je na kraju prošle godine bilo zaposleno 238 osoba. Revizori su naglasili da Zavod kao institucija koja je počela s radom krajem 2020. godine još uvijek ne raspolaže preciznim brojem zaposlenih neophodnim za redovno funkcionisanje.

– Tokom godine 15 osoba bilo je angažovano za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom radnih mjesta u Zavodu a koji se odnose na pružanje zdravstvenih usluga (psihijatrijski pregled, urološki pregled, specijalista radiolog, specijalista interne medicine, specijalista otorinolaringolog, i sl.) za koje je sa 31.12.2021. godine ukupno isplaćeno 33.710 KM. Za poslove doktora medicine prilikom organiziranja rada Službe zdravstvene zaštite angažovane su dvije osobe za čije usluge je ukupno isplaćeno 15.730 KM. U određenim okolnostima za poslove pomaganja medicinskim radnicima Zavoda te pružanja medicinsko tehničke pomoći oboljelim i povrijeđenim licima lišenih slobode do povratka medicinskih tehničara sa bolovanja i godišnjih odmora povremeno je angažovano pet osoba za čije usluge je ukupno isplaćeno 14.097 KM. Za poslove farmaceuta u apoteci Zavoda do povratka zaposlenog farmaceuta sa bolovanje za devet mjeseci je isplaćeno 10.600 KM- naveli su revizori.

ČITAJ JOŠ:  Izvršen pretres zatvora: U ćelijama pronađeni mobilni telefoni, bodeži i tablete

Da zatvorenici vode računa o higijeni, odnosno da se redovno šišaju, pokazuje i podatak iz izvještaja da je za pružanje usluga šišanja pritvorenih i zatvorenih osoba angažovana jedna osoba u kontinuitetu svaki mjesec za čije usluge je u prošloj godini ukupno isplaćeno 12.736 KM.

Jedini prihodi koje je Zavod ostvario je onaj u iznosu od 5.255 KM koliko je naplaćeno od izdavanja prostora za organizovanje kantine, te 3.124 KM.

Kirija za kantinu u zatvoru minimalna

Zanimljivo je da je ugovor o davanju u zakup poslovnog prostora u objektu Zavoda zaključen u 2020. godini na period od četiri godine, a nakon provedene procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača odnosno ponuđača koji je ponudio najveću cijenu. No, ta najveća cijena iznosi samo 396 KM koliko zakupac plaća Zavodu za 72 metra kvadratna, a u tu cijenu su uključeni troškovi komunalnih usluga (električna energija, grijanje, voda, odvoz smeća i održavanje čistoće u zajedničkim prostorijama)! Apsurdno je da kada državne institucije iznajmljuju prostor za rad plaćaju basnoslovne sume, a kada neka državna institucija koja već posjeduje vlastiti prostor treba nekom da ga iznajmi onda je ta cijena minorna.

ČITAJ JOŠ:  Izvršen pretres zatvora: U ćelijama pronađeni mobilni telefoni, bodeži i tablete

Revizori su konstatirali i da je Zavod registrirao-Privrednu jedinicu „Concordia“ koja je registrirana za više različitih djelatnosti, od gajenja žitarica do ostalih ličnih uslužnih djelatnosti, a između ostalog je registrovana i za pranje i hemijsko čišćenje proizvoda od tekstila (i krzna), a na tim poslovima su već ili će biti angažirani zatvorenici.

– Privredna jedinica je sklopila ugovore o pružanju usluga vešeraja sa vanjskim pravnim licima. Uvidom u izvode banke i fakture koje se odnose na privrednu jedinicu promet se odnosi na prihode od pružanja usluga vešeraja a troškovi na plaćanje naknade za vođenje poslovnih knjiga Privredne jedinice, naknade radnog angažmana za zatvorenike i sl. Prema izvodu poslovne banke na 31.12.2021. godine stanje na računu Privredne jedinice iznosi 7.175 KM – zaključili su revizori.

Fokus.ba