Screenshot 3 44
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Na glavnim ulicama čarobnog Dubrovnika je sve više turista ali, kako kaže turistički vodič Ivan Vuković, situacija ipak može biti bolja. Prilikom posjete popularnoj destinaciji provjerili smo kolike su cijene smještaja, restorana i hrane, kakva se dešavanja organizuju…

Hrvatska je nedavno relaksirala epidemiološke mjere, što je odluka koja je za sobom povukla i izmjenu pravila za ulazak stranih državljana u zemlju. Na granici više nije neophodno imati potvrdu o rezervaciji/uplaćenom smještaju ili papir kojim potvrđujete da unutar ove zemlje posjedujete plovilo ili nekretninu.

Naprotiv, potrebne su vam obje doze vakcine, potvrda o prebolovanom koronavirusu (u posljednjih šest mjeseci) ili negativan test na koronavirus (PCR ili antigenski test). Već nekoliko sati nakon što je ova odluka stupila na snagu primijećen je porast broja posjeta Hrvatskoj.

Foto: Ivan Vuković
Foto: Ivan Vuković

“Govoreći o Dubrovniku konkretno, do početka jula ovdje nije bilo mnogo turista. Rekao bih da je u grad dnevno slijetalo od osam do 12 aviona. Situacija se sada popravlja pa sada slijeće nešto više od 30 aviona dnevno. Ali opet, kada to poredite sa situacijom iz godina prije korone, kada je u grad dnevno slijetalo više od stotinu aviona – tada vidite da je ovo samo 30 posto onoga što smo imali ranije. Mada, i ovo je bum, jer je ranije grad bio prazan. Trideset posto je opet bolje od deset posto. Zadovoljni smo, stvari se polako vraćaju u normalu”, govori nam Vuković.

Cijene smještaja su, prema riječima našeg sagovornika, pale za 50 posto zbog manje potražnje. Naprimjer, sobu za dvije osobe moguće je unajmiti za minimalno 50 KM za jednu noć. S druge strane, cijene namirnica i restorana ostale su identične kao one prije pandemije.

“Ali evo, lokali s prihvatljivijim cijenama koje bih preporučio su: Buffet Kamenica, mjesto koje je otvoreno više od 60 godina i sprema sjajnu morsku hranu. Tu je i Bistro 49, nešto jeftinija verzija, koji također služi odlična jela. Ako volite roštilj, svratite u Asterix i Obelix”, preporučuje Vuković dodajući kako je vrlo malo lokacija na kojima su cijene prihvatljive standardima života na Balkanu.

Foto: Ivan Vuković
Foto: Ivan Vuković

Poželite li pobjeći od gradske gužve, prijavite se na tzv. “island hopping”, odnosno turu koja će vas odvesti na otoke Elafite: Lopud, Šipan i Koločepe. Dostupni su i dnevni/poludnevni izleti na Korčulu, ali i vinske ture po Pelješcu. Ako imate vremena, svratite i do Konavala i Cavtata, preporučuje Vuković.

“Što se plaža tiče, pored posjete Konavlima obiđite i Kupare, Štikovicu kao i Veliki Žal. U Dubrovniku su vam dostupne i plaža Banje, Sveti Jakov, Koral Beach Club, Kopakabana… Na tim mjestima možete uživati u live muzici”, kaže.

Na priču o svirkama na plaži nadovezuje se govoreći kako su i u gradu polako počele veće i manje zabave, kao i okupljanja po klubovima. Počele su i Dubrovačke ljetne igre, koje će trajati narednih mjesec i po.

Brdo Srđ (Foto: Shutterstock)
Brdo Srđ (Foto: Shutterstock)

“Za one koji vole šetati i praviti dobre fotografije – preporučujem ranojutarnji uspon na brdo Srđ. To je poseban doživljaj, kada se polako penjete serpentinama, a pod vama se polako otvara Dubrovnik. Savršen poklon za kraj uspona jeste upravo taj pogled s vrha”, govori.

Naposljetku preporučuje da, idući put kad svratite u Dubrovnik, posjetite kafić Festival ili Gradsku kafanu: “To su dva kultna mjesta za sve Dubrovčanine, tu se najviše osjeti duh grada. Kafu pijte polako, jer se u ovom gradu sve radi sporijim tempom. Prelistajte novine, uživajte u razgovoru. Tako ćete najbolje upoznati Dubrovnik”.