U Džedi nastavljeni radovi na izgradnji najvišeg tornja na svijetu, bit će visok 1.000 metara

Otkako je 2010. godine u Dubaiju izgrađena čuvena Burj Khalifa visine 828 metara, takmičenje u izgradnji nebodera postalo je izuzetno teško. Međutim, cijelu priču značajno bi mogla promijeniti Saudijska Arabija.

Naime, nakon duže pauze, u Saudijskoj Arabiji nastavljeni su radovi na izgradnji nebodere Jeddah Tower koji će po završetku biti za 172 metra viši od svog konkurenta.

“Zgrada će imati tanak i aerodinamičan oblik koji će neutralizirati efekte vjetra. Njegova unutrašnjost, koja će imati površinu od približno 1,5 kvadratnih kilometara, između ostalog će uključivati hotel, luksuzne apartmane, kancelarije i najvišu svjetsku opservatoriju s pogledom na Crveno more. Ona će se nalaziti na 157. spratu”, navodi se u izvještaju.

Očekuje se kako će Jeddah Tower biti centralni dio razvoja projekta “Jeddah Economic City” koji će imati za cilj revitalizaciju grada.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 20 milijardi dolara, od čega će samo 1,2 milijarde dolara biti izdvojeno za podizanje tornja.

Projekat izgradnje ovog fascinantnog objekta započet je 2010. godine, ali je naglo zaustavljen 2017. godine kada se kompanija SBG povuka iz projekta.

Zbog toga je raspisan tender za novog glavnog izvođača za neboder od preko 1.000 metara. Nova kompanija će dalje implementirati viziju arhitektonskog studija “Adrian Smith + Gordon Gill”.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE