BC0150AE 0E7B 4D46 8383 91DDA0F3F76B
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Agencija za lijekove Evropske (EMA) unije trebala bi početkom marta odobriti vakcinu protiv koronavirusa Johnson & Johnson. Time će se pojačati mogućnosti snabdijevanja, s obzirom da kompanije koje već imaju odobrenje ne mogu stići isporučiti dovoljno doza.

Ono što je naročito važno kod ove vakcine jeste da se ona daje u jednoj dozi, umjesto u dvije što je slučaj sa svim ostalih koje imaju odobrenje u EU.

Odobrenje Evropske agencije za lijekove očekuje se 11. marta, rekao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, prenosi Bloomberg.

Ovim bi se otvorio put za stavljanje na tržište četvrte vakcine protiv koronavirusa, uz one kompanija Moderna, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech.

Glasnogovornik EMA-e rekao je da agencija radi na tome da izda mišljenje do sredine marta.

Dužnosnik EU također je rekao da su u toku razgovori EMA-e s ruskim vlastima o vakcini Sputnik V i da bi uskoro mogli dobiti podatke kako bi započeli postupak pregleda.

Evropska komisija saopćila je da se očekuje da će isporuke J&J-a započeti početkom aprila. Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen najavila je dramatičan porast isporuke vakcina tokom sljedećih mjeseci.

Johnson & Johnson bi, kako piše BBC, trebala biti isplativa alternativa Pfizeru i Moderni, a može se čuvati u frižideru umjesto u zamrzivaču.

Ispitivanja su pokazala da ova vakcina sprečava ozbiljne bolesti, ali je u cjelini učinkovita 66 posto kada su uključeni i umjereni slučajevi. Vakcinu izrađuje belgijska firma Janssen.

Firma se složila da će osigurati SAD-u 100 miliona doza do kraja juna. Prve doze američkoj javnosti mogle bi biti dostupne već sljedeće sedmice. Američki regulatori danas su odobrili ovu vakcinu, treću na području SAD-a.

Velika Britanija, EU i Kanada također su naručile određene doze, a 500 miliona doza također je naručeno putem sheme Covax za snabdijevanje siromašnijih zemalja.