Portal 072info

U EU odjeća kvalitetnija a jeftinija nego u BiH

Odjeća koja se prodaje na policama butika u Bosni i Hercegovina je lošije kvalitete od one koja se prodaje u EU, ali je neobjašnjivo i znatno skuplja od odjeće na zapadu.

Saradnik bh. novinske agencije Patria iz Brisela obišao je nekoliko butika u centru glavnog grada EU i zapazio da se cijene atraktivnih robnih marki uveliko razliku od cijena iste robne marke, koja se može pronaći u Sarajevu – cijene u Briselu su niže nego one u Sarajevu!

Cijene odjeće su jeftinije u odnosu na Sarajevo i u drugim evropskim prijestonicama. Tako, u Barsaloni su cijene jedne robne marke tri puta niže od cijena iste robne marke u Sarajevu.

Drugi problem sa kojim se građani BiH susreću prilikom kupovine odjeće u zemlji je – kvaliteta. Ista robna marka ima različite arštine za kupce zapadnog tržišta i za one koji dolaze iz drugih zemalj, među kojima je i BiH.

Problem prodaje iste robne marke različite kvalitete nedavno je delegiran pred Evropskim parlamentom. Iz Udružanja potošača EU napominju kako roba lošije kvalitete stiže uglavnom iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Poljske gdje proizvodne pogone imaju neke od navećih svjetskih kompanija.

Iz EK ne ospravaju da ima različitosti u kvaliteti proizvoda iste robne marke, ali tvrde da se to automatski odražava i cijenu. No, u BiH ipak to nije slučaj. Građani Bosne i Hercegovine lošiju robu plaćaju skuplje, piše Patria.

nap.ba

Podijelite članak