korona
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 4, 2021 @ 10:25
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi je u porastu petu sedmicu zaredom, što je čini jedinim regionom u svijetu u kojem se i dalje bilježi porast oboljelih od COVID-19, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

NER FIT

U sedmičnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija UN-a navela je da je broj novih slučajeva COVID-19 u Evropi povećan za šest posto u poređenju sa porastom od 18 posto prethodne sedmice, prenosi Anadolija.

Sedmični broj novih infekcija u drugim regijama ili je pao ili ostao približno isti, navodi se u izvještaju WHO-a.

Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku, gdje je broj novih slučajeva smanjen za 12 posto, te u jugoistočnoj Aziji i Africi, gdje je zabilježen pad za devet posto.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ukupno tri miliona novih slučajeva COVID-19 na sedmičnom nivou prijavljeno je širom svijeta, ističu iz WHO-a.

Broj umrlih od COVID-19 širom svijeta porastao je za osam posto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gdje je smrtnost porasla za 50 posto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je daleko najviša u Evropi, gdje su prijavljena 192 nova slučaja na 100.000 stanovnika, zatim u Americi, koja je imala 72 nova slučaja na 100.000.

Nekoliko država u centralnoj i istočnoj Evropi bilježi porast broja slučajeva COVID-19 na dnevnoj osnovi u posljednjih nekoliko sedmica.

Broj zaraženih u Češkoj u danu je povećan za 9.902, objavilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva. To je oko 60 posto više nego nedelju dana ranije i najveći je dnevni porast od 23. marta.

Rekordan broj zaraženih u danu zabilježen je i u Poljskoj. Iz Ministarstva zdravstva Poljske navedeno je i da je više od 120 osoba oboljelih od COVID-19 umrlo u posljednja 24 sata.

U Njemačkoj, šef nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da je stopa zaraze koronavirusom brzo porasla, sa znatno više pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

– Nažalost, četvrti talas se razvija upravo onako kako smo se pribojavali, jer nema dovoljno vakcinisanih ljudi i zato što se mjere više ne provode u dovoljnoj mjeri – rekao je predsjednik Instituta “Robert Koch” Lotar Viler.

Vodeće britanske medicinske vlasti pozvale su Vladu da ponovo zahtijeva mjere predostrožnosti kao što su nošenje maski i socijalna distanca.

LIDER