29a01a1d640b892684259b1b2f3df428
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 6, 2022 @ 12:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U sjeni pandemije koronavirusa u Evropi je evidentirana i epidemija ptičije gripe. 

Tako je njemački savezni institut za životinjsko zdravlje Friedrich Loeffler (FLI) saopćio dramatične vijesti.

– Trenutno prolazimo kroz najsnažniju epidemiju ptičije grupe ikada zabilježenu u Njemačkoj i u Evropi. Zahvaćene su zemlje na potezu od Farskih otoka do Irske, od Rusije do Portugala. Zaraze su također uočene u Kanadi, Indiji i istočnoj Aziji – kazali su iz FLI-ja.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Posljednji slučaj visoko patogene influence ptica ptičije gripe u Bosni i Hercegovini je prijavljen u novembru 2021. godine i to na području Bosanske Gradiške kod jednog labuda nađenog uginulog na obali Save, a nakon sprovedenih propisanih mjera, do danas, nije bilo novih slučajeva ove bolesti na području BiH. Prije ovog slučaja, posljednji slučaj influence ptica je prijavljen u februaru 2017. godine – kazali su za Faktor u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Kancelarija za veterinarstvo BiH kontinuirano prati epidemiološku situaciju po pitanju influence ptica u Evropi i svijetu.

– U skladu s tim se donose odluke o zabrani uvoza određenih pošiljki peradi i proizvoda porijeklom od peradi iz zaraženih područja u cilju sprečavanja unosa bolesti u državu.

Također, nakon pojave influence ptica u Bosanskoj Gradišci, uspostavljen je Zajednički centar za kontrolu visoko patogene influence ptica čiji je rukovodilac direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, a članovi centra su predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava i inspekcija, kao i predstavnici ovlaštenih veterinarskih laboratorija. Uloga Zajedničkog centra je koordinacija svih aktivnosti u vezi s prevencijom i suzbijanjem influence ptica u BiH, a u skladu sa legislativom na snazi – istakli su.

Kancelarija za veterinarstvo BiH je preko nadležnih entitetskih ministarstava i inspekcija obavijestila farmere o potrebi sprovođenja pojačanih mjera biosigurnosti, odnosno sprečavanja kontakta između domaće peradi i divljih ptica, kao i obavezi prijave sumnje na influencu ptica kako kod domaće peradi, tako i kod divljih ptica.

LIDER