U Evropi se pojavila davno iskorijenjena bolest; Junuzović-Kaljić: Zabrinuta sam, vakcinišite djecu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo zdravstva Velike Britanije istražuje rijedak slučaj virusa dječije paralize koji je pronađen u uzorcima kanalizacije u Londonu o čemu je obaviještena i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Bolest je u gotovo cijelom zapadnom svijetu iskorijenjena, ali uzorci iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u istočnom Londonu bili su pozitivni na virus.

Virus uzrokuje tešku bolest

Kako je CNBC prenio saopćenje Agencije za zdravstvenu djelatnost Velike Britanije, virus je klasificiran kao “virus dječije paralize 2 izveden iz vakcina”, a sada se nastoji utvrditi dolazi li do prijenosa u zajednici.

Kolika je stvarna opasnost od daljeg širenja ovog u mnogim zemljama svijeta davno iskorijenjenog virusa, upitali smo prim. dr. Amru Junuzović-Kaljić, pedijatricu u JU Dom zdravlja KS.

– Kada su u pitanju zarazne bolesti, u zajednicama u kojima je obuhvat imunizacijom niži od poželjnog, a to je između 90 i 95 posto, postoji opasnost od njihovog širenja. To je notorna činjenica o kojoj uvijek moramo misliti – odgovorila je Junuzović-Kaljić.

Prema njenim riječima, “poliovirus je virus dječije paralize koji uzrokuje tešku paralitičku bolest mišića, a u napretku obuhvata disajnu muskulaturu i vodi u teški invaliditet, a nerijetko i smrtni ishod”.

– Do pronalaska vakcine dječija paraliza bukvalno je “kosila” malu djecu. Na svu sreću njenim dolaskom bolest je zaustavljena u mnogim zemljama. U BiH vakcinacija protiv dječije paralize traje oko pet decenija, i zahvaljujući tome već godinama smo u situaciji da možemo kazati kako smo “polio free country” jer sigurno 15 do 20 godina na našim prostorima nije zabilježen nijedan slučaj poliomielitisa. Dakle, mi smo, zahvaljujući redovnoj vakcinaciji, iskorijenili bolest. Mnoge zemlje u svijetu su to isto uradile, dok je u nekima poput Pakistana, Afganistana, Nigerije, virus ostao kao endemski – objašnjava Junuzović-Kaljić.

Pedijatrica upozorila

No neki dijelovi naše zemlje, poput Kantona Sarajevo, posljednjih godina, naročito tokom pandemije koronavirusa, ne mogu se pohvaliti brojem redovno vakcinisane djece.

Junuzović-Kaljić na to je upozorila u martu ove godine kada je za Faktor kazala “kako je za neke vakcine iz Obaveznog programa imunizacije obuhvat pao za čak 60 posto”.

– Stalno skrećem pažnju roditeljima na ogromne migracije ljudi i iz Pakistana i Afganistana, zemalja u kojima se decenijama ne provodi vakcinacija i u kojima se logično održao virus i kola među stanovništvom. Radi se o oralno-fekalnoj infekciji. Osoba koja je nosilac poliovirusa stolicom će ga izlučiti, a on će potom dospjeti u hranu ili vodu. Mislim da ovo otkriće u Londonu svi trebamo ozbiljno shvatiti, naročito područja u kojima je opao broj redovno vakcinisane djece – ističe Junuzović-Kaljić.

Odziv na revakcinaciju mali

Vakcina protiv poliomielitisa daje se intramuskularno u tri doze, a prva se uključuje bebi već sa navršena dva mjeseca.

– Što se tiče konkretno vakcine protiv virusa dječije paralize, mi smo u KS u jednom trenutku imali priličan odziv koji je išao i do 80 posto. Međutim, problem su revakcine, gdje je postotak odziva mali. Moram kazati da sam zabrinuta i to je stanje koje me nikada ne napušta kada je riječ o redovnoj vakcinaciji naše djece. Zašto? Zato što je nevakcinisano dijete u riziku od mnogih bolesti, i tačka, o tome mi nemamo šta puno raspravljati. Znate li vi šta znači dospijevanje virusa u kanalizaciju, to je ozbiljna situacija?! Mnogi misle, nema tih zaraznih bolesti, nestale su. Nisu! Ne postoji način da mi sve te viruse uništimo, oni su uvijek oko nas, ali imamo vakcine kojima ćemo se zaštititi. Prema tome, moja jedina poruka roditeljima bila bi – vakcinišite djecu jer im tako spašavate živote – poručila je Junuzović-Kaljić.

Faktor.ba