U FBiH drugu dozu primilo manje od 11 posto punoljetnih građana, objavljeni podaci za sve kantone

vakcinacija zetra 2
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U BPK Goražde posljednjih dana raste broj građana zainteresiranih za vakcinaciju, a u zdravstvenim ustanovama zadovoljni su dosadašnjim procentom imuniziranih.

Dosad je u BPK vakcinisana gotovo četvrtina stanovništva. Prema riječima direktorice Zavoda i jedinog epidemiologa u BPK, dr. Medine Bičo, prvu dozu primilo je 5.668 osoba, a drugu njih 2.397.

Susjedne države

Procent vakcinisanih po kantonima
 • Procent vakcinisanih po kantonima
 • – To je ukupno 24,9 posto stanovništva, s tim da nemamo zvanične podatke o tome koliko se naših sugrađana vakcinisalo u susjednim državama, a pretpostavljam da je u pitanju značajan broj. Kad se u obzir uzme procent, odmah smo iza KS, te možemo reći da smo zadovoljni – kaže dr. Bičo te dodaje da su građanima trenutno na raspolaganju vakcine proizvođača „AstraZeneca“ i „Sinopharm“.

  Izostala je klasična kampanja pa je relativno visok procent vakcinisanih rezultat rada zdravstvenih radnika te činjenice da se, za razliku od pojedinih kantona, vakcinacija odvija u svim ambulantama domova zdravlja u Goraždu, Ustikolini i Prači, a vakcinalni punkt otvoren je i u zgradi Zavoda za javno zdravstvo.

  – Sve uz veliki trud zdravstvenih radnika, koji građane pozivaju putem telefona, a koriste i priliku, kada dođu zbog drugih usluga, da im objasne značaj vakcinacije. Mogu doći i bez poziva, a kod pacijenata koji to nisu u mogućnosti, koji nisu pokretni ili ih nema ko dovesti, vakcinaciju vršimo u kućnim uvjetima – kazao nam je direktor Doma zdravlja u Goraždu, dr. Edin Čengić.

  • Dr. Bičo: Značajan broj Foto: AVAZ

  Prema zvaničnim podacima, do 22. avgusta na području FBiH prvom dozom vakcinisano je 314.400 stanovnika ovog entiteta, dok je drugu dozu primilo 191.007 ili manje od 11 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju KS, BPK i Tuzlanski kanton, a najlošije Livanjski, Unsko-sanski i Zapadnohercegovački.

  Četvrti val

  Uz vakcinisane u Srbiji, čiji broj nije poznat, ali i oko 2.000 osoba koje su već preboljele infekciju koronavirusa, procent vakcinisanih u četvrtom valu pandemije u BPK je veći, ali zdravstveni radnici upozoravaju na poštivanje mjera i još jednom podsjećaju na značaj vakcinacije.

  • Dr. Čengić: Veliki trud zdravstvenih radnik Foto: AVAZ

  – Vidimo da je zaista mali procent potpuno vakcinisanih građana koji imaju tešku kliničku sliku, koji završe na respiratoru ili smrtnim ishodom. To vidimo prema podacima i iz drugih država, ali i kod nas – pojašnjava dr. Čengić.