U FBiH na transplataciju bubrega čeka 257 ljudi

Prema dostupnim podacima, u FBiH na transplantaciju bubrega čeka 257 ljudi, a osam za jetru. Nadu oboljelim daje novootvoreni Centar za transplantacijsku medicinu FBiH, kao nova upravna organizacija u sastavu Ministarstva.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je tim povodom na press konferenciji da je uspostava tog centra predviđena Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji je usvojen 2009. godine.

Istaknuo je da je uspostava tog centra, nažalost, dugo ostala samo na pretpostavkama, a da su aktivnosti na razvoju cjelokupnog transplantacijskog programa intenzivirane 2011. godine, piše Fena.

”Donijeli smo niz podzakonskih akata koji su nedostajali i koji su bili preduvjet za uspostavu Centra. Potom je izvršena detaljna analiza u svim zdravstvenim ustanovama, imenovani bolnički koordinatori za transplantaciju, mobilni timovi za utvrđivanje moždane smrti i eksplantaciju organa, potpisan Sporazum s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, koje je kroz edukacije pružilo stručnu pomoć prilikom uspostave Centra. U suradnji s kompanijom BH Telecom informatički je uvezano 17 zdravstvenih ustanova i institucija uključenih u program transplantacijske medicine u FBiH, te osigurano aplikativno rješenje po uzoru na Republiku Hrvatsku”, kazao je Mesihović.

Rezultat svih tih aktivnosti, dodao je, jeste potpuno definiran i uspostavljen sustav transplantacijske medicine u FBiH.

”Ovo je ogroman iskorak naprijed i osnova za istinski daljnji razvoj transplantacijske medicine u FBiH. Sustav je postavljen po uzoru na svjetske lidere u toj oblasti, a daljnji razvoj ovisi od samih zdravstvenih profesionalaca, ali i od nivoa kolektivne svijesti građana o značaju doniranja organa i transplantacije organa u svrhu liječenja”, naglasio je Mesihović.

Po njegovim riječima, postoji i tzv. logistika transplantacije, odnosno nužni propratni mehanizmi.

”Posjedujemo logistiku transplantacije, čak smo u fazi završetka ugovora s Ministarstvom obrane BiH, koji će u slučaju potrebe pomagati”, kazao je.

Precizirao je da će to značiti da će, uz kopneni, i zračni prijevoz biti na raspolaganju za te potrebe Centru za transplantaciju i ostalima iz tog projekta.

Direktorica Centra Lada Sarajlić informirala je o nadležnostima i zadacima Centra, koji koordinira cijeli program transplantacijske medicine i, između ostalog, vodi sve potrebne evidencije u vezi s transplantacijskim programom poput listi čekanja, praćenja svih transplantiranih pacijenata.

Sarajlić je demonstrirala i informacijski sustav i aplikativno rješenje koji kroz brzu komunikaciju omogućava da cjelokupni proces bude efikasan, transparentan i siguran.
U okviru današnje press konferencije prezentirana je i jedna od mogućnosti informacionog sustava, izravni videolink s bolničkim koordinatorima u Kliničkom centru univerziteta Sarajevo i Kliničkoj bolnici Mostar.

Bljesak