U FBiH oprano 14.217.298,35 KM?

novac 19
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Finansijsko-obavještajno odjeljenje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prvom kvartalu 2021. godine zaprimilo je od banaka iz Federacije BiH 125 prijava sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od 14.217.298,35 KM zbog sumnje na krivično djelo pranje novca ili predikatna krivična djela.

Nadležna tijela

Kako je za Oslobođenje potvrđeno u ovoj državnoj agenciji, finansijsko-obavještajno odjeljenje je postupalo po navedenim prijavama, te su navedeni podaci proslijeđeni nadležnim tijelima u BiH (tužilaštva, policijske i, porezne uprave) na daljnje postupanje.
– Postupanje po navedenim prijavama sumnjivih transakcija do danas nije rezultiralo donošenjem pravosudnih presuda, navode u SIPA.

Način i metode provjere se određuju u skladu sa klasifikacijom klijenata po rizičnim grupama, od kojih su najznačajniji rizik klijenta, rizik transakcije i geografski rizik, ističe Spahić
Osim toga, mediji su nedavno objavili podatak da su banke u RS-u prijavile SIPA kako sumnjaju da je oprano 5,2 miliona maraka u šest transakcija. S tim u vezi kontaktirali smo nekoliko banaka u RS-u tražeći odgovore na pitanja, šta je to što je bankare navelo da posumnjaju na pranje novca, na koji način vrše monitoring i kakva je njihova saradnja sa istražnim organima.
– Naša banka a. d. Bijeljina vrši monitoring transakcija u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Prijavljivanje sumnjivih transakcija se vrši u skladu sa indikatorima sumnjivih transakcija objavljenim u Pravilniku o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Samo prijavljivanje transakcije u FOO SIPA ne mora nužno da znači da se radi o pranju novca, nego da je u predmetnoj transakciji identifikovan neki od zakonom propisanih indikatora sumnjivih transakcija. Daljnju istragu i konačni sud o tome da li se radi o mogućem pranju novca donose nadležni organi, navodi u pisanom odgovoru za Oslobođenje Alisa Spahić, referent za marketing u Našoj banci, dodajući da vrše sve zakonom propisane provjere u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.


– Saradnja sa predstavnicima FOO (SIPA) se obavlja u skladu sa odgovornostima i nadležnostima propisanim Zakonom, naglašava Spahić.
Nadalje, Sberbank a. d. Banjaluka, kako navode, kao obveznik Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, redovno sarađuje sa finansijsko-obavještajnim odjeljenjem SIPA na način kako je to spomenutim zakonom i drugim relevantnim zakonskim i podzakonskim aktima definisano.


– U cilju postizanja pune usklađenosti procesa rada sa relevantnim zakonima vrše se adekvatne mjere identifikacije i praćenja fizičkih i pravnih lica prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa, obavljanja transakcija i upotrebe proizvoda i usluga banke. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, banka je sa nadležnim organima uspostavila profesionalne odnose saradnje koji su potvrđeni kroz redovnu razmjenu izvještaja, informacija, znanja i praktičnih iskustava, ističu u Sberbanci.
Addiko Bank a.d. Banjaluka, kao članica međunarodne bankarske grupacije, kontinuirano prati i evidentira sve transakcije, uz poseban fokus na mjere prevencije rizičnih transakcija sa aspekta sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Monitoring računa

– Ukoliko postoje indicije o sumnjivim transakcijama, Addiko banka postupa u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, kojim je propisana procedura praćenja i prijave sumnjivih transakcija nadležnim organima. Addiko Bank a.d. Banjaluka i njeni zaposleni vrše stalnu provjeru transakcija, monitoring računa te utvrđivanje identiteta klijenata, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica, te izvještava nadležne organe u skladu sa svojim obavezama definisanim relevantnim zakonom. Addiko Bank poštuje zakonske odredbe i procedure koje se tiču saradnje sa nadležnim i istražnim organima, te ih redovno izvještava o svim sumnjivim transakcijama, rečeno je za Oslobođenje u ovoj banci.