Portal 072info

U FBiH pale cijene odjeće, obuće, hrane, pića…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U julu je došlo do nižih cijena namirnica za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, piše Večernji list. Prema statističkim podacima koje je iznijelo Federalno ministarstvo trgovine, cijene odjeće i obuće su pale za 7,7 posto (sezonsko sniženje), prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića za 1,7 posto, uglavnom zbog nižih cijena sezonskog voća i povrća, zatim prijevoza zbog nižih cijena pogonskih goriva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ostali proizvodi koji su raspoređeni u druge odjeljke imali su manje značajne promjene cijena ili su njihove cijene ostale na razini prošlog mjeseca. Od početka godine do kraja srpnja cijene su u prosjeku niže za 0,5%. Promatrano po odjeljcima, u ovom razdoblju alkoholna pića i duhan su poskupjeli za 6,9%, rekreacija i kultura za 1,6% (više cijene paket-aranžmana za 33,5%) i obrazovanje za 3,8%.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U odjeljcima stanovanja, vode, električne energije, plina i drugi energenata, zatim zdravstva te restorana i hotela cijene proizvoda i usluga su imale blagi rast (do 0,5%). što se tiče odjeće i obuće u ovih sedam mjeseci cijene su imale veliki pad (12,3%), a u odnosu na isti mjesec prethodne godina niže su za 5,5%. U odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića, prijevoza, komunikacija i ostalih dobara i usluga, cijene su imale blagi pad u sedmomjesečnom razdoblju. Što se tiče prehrambenih proizvoda, najveće pojeftinjenje je kod svježe piletine (cijelo pile) za 14,03 posto, kokošjih jaja za 10,2 posto, graha za 9,03 posto te tvrdokornog sira za 7,15 posto.

Cijene su nešto niže i po pitanju pšeničnog brašna koje je jeftinije 6,11 posto, svinjskog mesa za 2,53 posto, dok je juneće meso bez kosti poskupjelo za 0,52 posto. Jeftiniji su i riba, mlijeko u tetrapaku, margarin… Što se tiče većih cijena u odnosu na prethodne mjesece, najveće poskupljenje je kod jabuka koje ide do 33 posto. Početkom godine jabuke su bile 1,5 KM, dok su sada u FBiH u prosjeku 1,9 KM. Skuplje su i banane za 11 posto, krumpir, med, mliječna čokolada, objavio je Večernji.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME