U FBiH preporučena vakcinacija djece iznad 12 godina s oslabljenim imunitetom

1633959634 sequence 01 still004 106951 768x431 750x421 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Federaciji Bosne i Hercegovine preporučena je vakcinacija protiv koronavirusa djece starije od 12 godina koja imaju oslabljen imunitet. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istakao je za N1 da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba.

Kako je pojasnio SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza vakcine protiv koronavirusa ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida).

ČITAJ JOŠ:  Federacija BiH i ove godine bez vlastitih protivpožarnih letjelica

“Uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju je dva mjeseca nakon druge doze. Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine”, poručio je Čerkez.

Dodao je i to da se za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunosupresijom preporučuje mRNK vakcina.

ČITAJ JOŠ:  Federacija BiH i ove godine bez vlastitih protivpožarnih letjelica

GODISNJICA
MARKETING