omicron variant
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 27, 2021 @ 17:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

aboratorij za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu redovno prati situaciju sa novim sojevima koronavirusa i do sada u FBiH nisu detektovali prisustvo novog omikron soja.

Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu za Klix.ba kazao je da postoji konstantan nadzor nad varijantnim sojevima. On navodi da laboratorij na sedmičnom nivou obrađuje 94 uzorka sekvencioniranjem kompletnog virusnog genoma.

“Temeljem tog nadzora jesmo u stanju odgovoriti i na pitanje pojave omikron varijantnog soja, bez ikakvih problema”, rekao je.

A ovaj soj se do sada nije pojavio u FBiH s obzirom na to da, ukoliko jeste, oni bi ga morali detektovati.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ono što mi radimo je sigurno najreprezentativnije uzorkovanje i nadzor varijantnih sojeva koronavirusa i u tom kontekstu sa sigurnošću mogu ustvrditi, da bar u posljednjih gotovo dva mjeseca, osim delta soja i njegovih podvarijanti, nije utvrđeno prisustvo omikron niti drugih varijantnih sojeva”, rekao je Goletić.

Istaknuo je da će laboratorija nastaviti sa ovim aktivnostima i u narednom periodu, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo i ECDC-om.

“Ukoliko se i pojavi, uvjeren sam da ćemo i ovu varijantu, brzo detektirati i o tome obavijestiti nadlezne javno-zdravstvene ustanove, ali i našu javnost”, rekao je on.

On je na kraju zaključio da sistemski prate i brinu sva relevantna dešavanja vezano za evoluciju koronavirusa.

LIDER