Screenshot 7 14
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U 2020. godini, kada su svjetske ekonomije, ali i ekonomija Bosne i Hercegovine, padale i suočavale se s brojnim problemima, na berzama u našoj zemlji trgovalo se više nego u godini prije pandemije.

Tako je na Banjalučkoj berzi u prošloj godini ostvaren ukupan promet od oko 734 miliona KM, što je rast od 55,47 posto u odnosu na godinu prije. Promet je rastao i na Sarajevskoj berzi te je on prošle godine bio oko 540,6 miliona KM, što je više za 25,7 posto.

“Ukupan promet Sarajevske berze u 2020. godini je iznosio 43,94 posto ukupnog prometa na bh. berzama. Ako posmatramo kretanje cijena na berzanskom tržištu, izraženih kroz berzanske indekse, dolazimo do zaključka da su tri indeksa 2020. godinu završila pozitivnim performansom, a dva negativnim. Najveći rast vrijednosti zabilježio je SASX-FN, indeks ponderisan fundamentalnim pokazateljima poslovanja kompanija, koji je godinu završio u plusu od 16,05 posto. Slijedi neponderisani indeks SASX-30 s plusom od 10,89 te indeks investicionih fondova BIFX s 0,16 posto porasta vrijednosti. Negativan performans je zabilježen kod SASX-10, koji prati kretanje 10 najvećih kompanija na domaćem tržištu mjereno po tržišnoj kapitalizaciji i učestalosti trgovine. SASX-10 je u 2020. godini izgubio 4,11 posto svoje vrijednosti. Također, negativan godišnji performans zabilježen je i kod SASE Islamski indeks (SASX-BBI) i to od 6,55 posto”, kazali su za Klix.ba iz Sarajevske berze.

Struktura prometa u 2020. godini, kažu, bila je takva da je od ukupnog prometa 380 miliona ili 70 posto činio promet javnim ponudama trezorskih zapisa i obveznica koje je emitovalo Federalno ministarstvo finansija, dok je 160 miliona KM činio promet ostalih vrijednosnih papira, dionica i obveznica.

Na Banjalučkoj berzi, kako su nam rekli, porastao je redovan promet akcijama (21,72 posto), redovan promet obveznicama (24,75 posto), dok je redovan promet udjelima investicionih fondova pao za 34,73 posto, što je, kažu, bilo i očekivano s obzirom na to da se udjelima otvorenih mješovitih, akcijskih i novčanih investicionih fondova, osim na berzi, moglo trgovati i direktno u društvima za upravljanje ovim fondovima.

“Na rast ukupnog prometa najveći utjecaj imale su javne ponude obveznica i trezorskih zapisa Republike Srpske u vrijednosti od 545,2 miliona KM. Od ukupno šest aukcija trezorskih zapisa u 2020. godini, Republika Srpska u tri aukcije na emitovane iznose nije plaćala kamatu, jer je kamatna stopa bila nula posto, a bile su četiri aukcije na kojima je ostvarila premiju u odnosu na planirani iznos emisije. Također, Republika Srpska ostvarila je premiju i prilikom tri javne emisije državnih obveznica, a najniža efektivna kamatna stopa iznosila je 1,71 posto na sedmogodišnje obveznice”, istakli su iz Banjalučke berze.

Kada je riječ o Sarajevskoj berzi, najveće promete u prošloj godini ostvarile su dionice koje su uvrštene u kotaciju i indekse SASE, kao kompanije koje karakterizuje veća likvidnost i dividendna politika. Među top pet kompanija kojima se najviše trgovalo na SASE su Bosnalijek (oko 13,5 miliona KM), Energonova (oko 10,7 miliona KM), ZIF Prof Plus (oko 10,4 miliona KM), BH Telecom (oko 8,9 miliona KM) te JP Elektroprivreda BiH (oko 8 miliona KM).

“Za dionice koje su zabilježile značajniji pad vrijednosti u prošloj godini karakteristično je da je to više rezultat male likvidnosti samih emitenata nego što je pad vrijednosti imao podlogu u fundamentu poslovanja kompanija. Tako su najveći pad zabilježile GDD Polet (50,13 posto), Union banka (50 posto), Energoinvest (50 posto), Granitmont (50 posto) te Prevoz radnika Kreka (48,78 posto)”, kazali su iz SASE.

Proteklu godinu na Banjalučkoj berzi obilježio je promet dužničkim vrijednosnim papirima. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu iznosio je 84,6 posto od ukupnog prometa, a u deset najtrgovanijih vrijednosnih papira sedam su obveznice Republike Srpske.

“Na tržištu akcija porastao je broj sklopljenih poslova i najviše se trgovalo akcijama Telekoma Srpske, koje su ostvarile rast cijene od 4,21 posto, zatim akcijama Nove banke a.d. Banja Luka, čija cijena je pala za 15 posto i akcijama ZTC Banje Vrućice a. d. Teslić, čija cijena je porasla za 20,91 posto. Uvjerljivo najveći rast cijene ostvarile su akcije privrednog društva Mira a. d. Prijedor, koje su u 2020. godini porasle za 134 posto. Telekom Srpske je akcionarsko društvo koje je isplatilo najveću dividendu u 2020. godini u iznosu od oko 59,7 miliona KM i akcionari su po osnovu dividende mogli ostvariti prinos od oko 12 posto. Zbog toga su i protekle godine akcije Telekoma Srpske bile najatraktivnije za male ulagače. Na primarnom tržištu bile su dvije javne ponude akcija vrijednosti od oko 1,8 miliona KM”, rekli su nam iz Banjalučke berze.

Sarajevska berza i od početka ove godine bilježi rast u prometu te je do sada na SASE ostvaren promet od oko 189 miliona KM, što je za oko sedam miliona KM više nego u istom period prošle godine.

“Smatramo da će smirivanje pandemije, otvaranje tržišta i veća ekonomska aktivnost dovesti do rasta vrijednosti kompanija, a samim tim i ulaganje u dionice. S druge strane, trenutni zastoj vezano za povlačenje sredstava od MMF-a će za posljedicu imati reakciju da će se entitetska ministarstva okrenuti zaduživanju na domaćem tržištu kapitala emisijama obveznica i trezorskih zapisa. Sve navedeno trebalo bi imati za posljedicu povećanu trgovačku aktivnost na Sarajevskoj berzi, koja bi trebala rezultirati većim ostvarenim prometom u odnosu na prošlu godinu”, istakli su iz SASE.